MĂDĂLINA CHIRA: Student la psihologie. Plus AUDIO

De Adriana Știube ne amintim cu toții, ea fiind un absolvent eminent al Colegiului Național Onisifor Ghibu, promoția 2019.

ADRIANA STIUBE

ADRIANA STIUBE

În data de 25 noiembrie am purtat o discuție cu aceasta, aflând astfel de ce a ales Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea.

Adriana s-a gândit să aleagă această facultate în clasa a X-a, deoarece i s-a părut un domeniu interesant și misterios. În același timp, de la Adriana am aflat că nu a avut niciodată suficientă încredere în ea, astfel că a sperat că această facultate o va ajuta să se cunoască mai bine, „să înțeleg că sunt unică, am obligația de a mă iubi, înainte de a avea așteptări de la altcineva să o facă și, mai presus de toate, am voie să greșesc, fiindcă greșeala poate fi o lecție, dacă știi cum sa o iei; iar dacă nu, ea devine o alegere pe care sigur o vei repeta.”

După aproape un semestru terminat, ne spune că profesorii sunt peste așteptări, sunt oameni deschiși, gata să îi dezvăluie toate secretele psihologiei: „M-am acomodat surprinzător de repede”.

Un lucru care o impresionează este faptul că zilnic învață ceva nou, materiile sunt interesante, iar cea preferată este Istoria Psihologiei.

Având o afinitate pentru citit, Adriana ne spune că niciodată nu i-a plăcut ideea „trebuie citită o carte pentru școală”; privește lectura ca pe o activitate din timpul liber, ceva ce ii place să facă. Ea ne-a dat un exemplu de carte care a atins-o: Inevitabila noastră umbră de Tom Burns.

Deși consideră că este prematur să spună asta, crede că această facultate te ajută să te cunoști: „Punem accent foarte mare pe oameni, pe modul în care ei ne văd și avem oarecum, de la ei, pretenția de a ne cunoște. Nimeni nu poate să te cunoască înainte să te cunoști tu și să ai o relație armonioasă cu tine însuți.”

În cadrul discuției noastre am aflat de la Adriana care ar fi părerea ei despre sănătatea mentală a acestei generații . Aceasta ne-a mărturisit că nu poate să facă o analiză foarte obiectivă asupra acestui subiect, dar, după părerea ei, tinerii de acum încearcă să arate pe anumite platforme „perfecțiunea”, și anume momentele în care arată cel mai bine, momentele în care sunt fericiți. Ea spune însă că asta e doar în mediul virtual, viața reală fiind diferită: „Cred că cei care trăiesc doar pentru alții trebuie să aibe o viață foarte tristă, fiind în permanență condiționați de anumite tipare și idei, care nu le permit să fie ei, așa cum sunt când nu ii vede nimeni.”

La finalul discuției , Adriana ne-a mărturisit că una dintre dorințele ei ar fi să poată da timpul înapoi; dacă ar face-o, presupune că ar greși la fel de diplomat, ar fi reținută uneori, iar alte ori „m-aș arunca în gol fără să știu să zbor”. Și asta pentru că fiecare greșeală din viața noastră își are locul ei.

Adriana ne spune că și-ar fi dorit un singur lucru să facă în trecut, și anume să spună lucrurilor pe nume, atunci când a ales să tacă:

„Trebuie să învățăm cât mai repede să ne asumăm ceea ce facem și spunem.”

Adriana Ştiube este absolventă a promoţiei 2019 a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, profil uman, Filologie – Jurnalism, clasa prof. Luminiţa Feşnic. În prezent este studentă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea, specializare Psihologie.

MĂDĂLINA CHIRA

MĂDĂLINA CHIRA

MĂDĂLINA CHIRA

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: