Evenimentul „Din negură de vremi”, din 22 octombrie, de la Biblioteca Universității din Oradea, a avut ca scop informarea tinerilor despre istoria mai puțin știută a acestui neam, despre semne și înscrisuri păstrate peste milenii și multe altele.

Foto: TEODORA NICORICI
Întâlnirea a fost organizată de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Oradea.
Titularul principal al acestui eveniment a fost domnul Alexandru Sanislav, care și-a reluat în expunerea sa câteva din ideile cu care ne-a obișnuit deja, de data aceasta pentru un public alcătuit în cea mai mare parte din studenți membrii ASCOR.
Prezentarea a fost însoțită de tabele sinoptice prezentând motivele principale care sunt prezentate pe costume populare și obiecte din gospodăria tradițională (romburi, jumătăți de romburi, spirale, V-uri). Se pare că acestea au stat la baza unei scrieri foarte vechi și aveau o însemnătate religioasă.
Pe lângă postere, în spațiul conferinței a fost instalată și o mini-expoziție cu piese de îmbrăcaminte din colecția etnografică a domnului profesor Sanislav.

Romina Suciu. Foto: TEODORA NICORICI
Printre mulți tineri prezenți în public sau ca parteneri în eveniment s-a remarcat și colega noastră din X C, Romina Suciu, care a interpretat două doine.
În public am fost onorați să o vedem și pe Maria Haiduc, o mare doamnă a folclorului bihorean.
Inițiatorul acestui eveniment a fost Cristian Nistor, președintele ASCOR, căruia am reușit să îi luăm o declarație: „În seara zilei de marți, 22 octombrie, noi, tinerii din ASCOR Oradea, am organizat un eveniment cultural sub egida Anului omagial al satului românesc, unde am avut deosebita plăcere de a-l asculta pe domnul profesor Alexandru Sanislav, care a reușit să ne introducă în tainele ezoterice ale simbolurilor poporului român și pre-român. În adaos, am fost încântați de intonarea unor doine din partea dragilor noștri prieteni și interpreți, dar și de expoziția de costume populare autentice.

Cristian Nistor. Foto: TEODORA NICORICI
Personal, în calitate de președinte al asociației sus-numite, consider că această întrunire a fost de succes, întrucât informațiile aflate de la invitatul nostru nu sunt atât de cunoscute și de răspândite pe cât ar trebui.
Necesitatea cunoașterii tradiției poporului e de un real folos, în contextul pierderii identității naționale în cazul a mai multor popoare, un exemplu stringent fiind Irlanda.
Ne-am bucurat și de prezența a unor oameni locali de prestigiu, dar și de interesul pe care tinerii l-au arătat în aflarea acestor informații.”
Prof. Sanislav a ținut în final să reamintească celor prezenți cuvintele lui Ioan Sorin Apan: „Costumul popular este un templu la purtător”, subliniind funcția sa nu doar practică, ci și religioasă.

Andreea Roșan (stânga), cu un costum din Sălaj, și Denisa Lascău, într-o ținută din Moldova. Foto: TEODORA NICORICI
O mini-prezentare de obiecte vestimentare populare a constituit un moment foarte gustat al prezentării, câteva fete intrând în rolul de manechine ad-hoc.
În zilele următoare vom posta și momentul muzical susținut de colega noastră, Romina, dar și prezentarea domnului prof. Sanislav.
TEODORA NICORICI, BOGDAN BREBE
Recent Comments