ANDREA PODARU: Vrem să construim o lume mai bună!

Pe site-ul Digi24, ministrul desemnat al Educației, Monica Anisie, declară că sistemul de educație are nevoie de stabilitate, de programe care să reducă rata abandonului școlar și să elimine „cultura plagiatului”.

Ministrul propus declara ca va acorda un interes mare problemelor de segregare sociala, combaterii abandonului scolar, analfabetismului, decontarii transportului si programului „Scoala dupa scoala”.

In momentul de fata, noi, elevii, nu putem decat sa incercam sa facem ce vrem si ce ne place intr-un sistem pe care nu il vrem si nu ne place, din cauza situatiei invatamantului românesc. Nu vrem ca dupa cei 18 ani de stat in bancile scolii sa devenim niste absolventi scarbiti de sistemul de care facem parte.

Cui foloseste sa scoata pe banda rulanta oameni banali si resemnati?

Programul supra-incarcat al elevilor, cu sarcini scolare, pregatirile temelor, pregatirile suplimentare si activitatile extrascolare, reduc din valoarea timpului liber pentru odihna, actionand negativ asupra nevoilor unui copil. Astfel, programul scolar ar trebui adaptat la nevoile si specificul varstei.

In primul rand, as schimba invatamantul din temelii, pentru ca nu poti construi ceva bun pe o temelie proasta. As elibera programa scolara de tot ce nu poate fi pus in realitatea imediata. Nu ne foloseste la nimic sa stocam informatii, daca nu le conectam la o problema reala. As face criterii care sa tina cont de nevoile de invatare ale copilului. As modifica programa de invatamant, astfel incat sa implice o dezvoltare profesionala, dar mai ales una personala (cursuri de arta, sculptura, muzica, balet, dans etc.).

Pentru copiii ce provin din familii nevoiase, as asigura masa din bugetul public, as acorda o finantare care sa aduca acelasi rezultat copiilor ca si copiilor ce provin din familii normale.

As organiza anual scoli de vara pentru copiii fara posibilitati; astfel, nu s-ar ajunge la parasirea timpurie a scolii.

Scoala româneasca propune un tipar de gandire sablonizat si monoton, astfel, nu ne asigura reusita scolara, fiind nevoiti sa mergem la meditatii. In general, un profesor poate sa-ti faca simpatica o materie sau macar sa n-o detesti, prin efortul lui de predare, asa ca stimularea cadrelor didactice ar fi foarte importanta, pentru ca reusita scolara sa nu fie dependenta de aceste meditatii, sau as introduce ore de sprijin pentru elevii care nu au inteles la clasa anumite subiecte. Poate ca in acest fel ar disparea ideea asta stupida de meditatii.

Un copil la scoala ar trebui sa poata experimenta, fara frica de a fi judecat, notat, dispretuit, fara a i se dresa mintea. Multi copii sunt terorizati ca vor spune o prostie si ca se va rade de ei, asa ca prefera sa nu spuna nimic, devenind timizi, supusi, resemnati. Increderea in ei insisi ar fi foarte importanta.

Școala ar trebui sa fie un loc unde sa poti gresi fara sa ti se taie capul.

Vrem să construim o lume mai bună și mai frumoasă, nu să ne adaptăm acestei lumi triste!

ANDREEA PODARU

ANDREA PODARU

ANDREA PODARU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: