RALUCA & PAULA: Gafa e cea mai bună lecție

După cum bine știți, în data de 4 octombrie 2019 elevii claselor de liceu au participat, de la ora 12, la o întâlnire cu câțiva profesioniști în diferite domenii.

psih

Alin Pășcuț

Unul din vorbitori, Alin Pășcuț, ne-a acordat cu amabilitate un interviu, aducându-ne în culisele profesiei de psiholog.

Întâlnirea de vineri s-a desfășurat sub genericul Ghibu Talk, un proiect al Consiliului Elevilor de la Colegiul Național Onisifor Ghibu, sub coordonarea vicepreședintei acestuia, Sebastina Papai.

sebastina papai

Sebastina Papai

Ce te-a determinat să alegi această meserie?

Psih. ALIN PĂȘCUȚ: Probabil că punctul de pornire a constat într-un eșec personal. Eram înscris la un concurs de admitere, unde am fost respins la proba psihologică, datorită nepotrivirii personalității mele cu personalitatea dorită de către structura respectivă.

Curios din fire, am vrut să înțeleg de ce s-a întâmplat asta și am început să îmi îndrept atenția spre cine sunt eu în realitate, dincolo de cine vreau să par. Pentru că întrebările complexe și profunde nu pot primi un răspuns satisfăcător ușor și repede, m-am înscris la facultatea de psihologie. Eram sigur că mă va ajuta.

 

La ce vârstă te-ai hotărât că aceasta este meseria care ți se potrivește și că dorești să o practici? 

Psih. ALIN PĂȘCUȚ: Personal, consider că aproape fiecărui om i se potrivesc mai multe meserii. Abilități similare sunt necesare în diverse domenii, iar în prezent, în câmpul muncii există o multitudine de meserii / profesii.

Revenind la întrebare, am ajuns să cred că profesia de psihoterapeut este una potrivită pentru mine în perioada facultății, prin anul III.

De asemenea, am descoperit alte ocupații cu care mă potrivesc bine. Cheia este să descoperi care sunt abilitățile centrale în jurul cărora gravitează ocupația respectivă.

 

Cine te-a încurajat și susținut în această alegere?

Psih. ALIN PĂȘCUȚ: Mama mea.

 

Câți ani durează facultatea de psihologie?

Psih. ALIN PĂȘCUȚ: Trei ani ciclul de licență, dar pentru profesia de psihoterapeut e imperios necesară parcurgerea masteralului de profil, care durează încă doi ani.

 

În școala noastră există viitori studenți care probabil se vor confrunta cu diferite probleme; care a fost cea mai grea perioadă din timpul studenției și cum ai trecut peste aceasta?

Psih. ALIN PĂȘCUȚ: Una dintre problemele care poate să apară odată cu încheierea liceului ar fi dorința de individualizare financiară (măcar parțială), deci de a câștiga bani. Fie datorită unor neajunsuri, fie din dorința de mai mult, unii studenți se angajează din timpul facultății, ceea ce îi face să pună pregătirea profesională pe locul doi, uneori chiar să o abandoneze. Asta nu e neapărat un lucru rău, dacă decizia oferă o perspectivă avantajoasă de viitor, altfel NU!

Cazurile în care studenți cu capacități bune abandonează facultatea, doar pentru binele de moment sau pentru lejeritate și se plafonează la un nivel sub capacitățile lor intelectuale, nasc frustrări și conduc la stres (apare stresul de substimulare intelectuală) , iar pe termen lung pot face diferența între o persoană împlinită și una neîmplinită.

psih02

Protagoniștii Ghibu Talk din 4 octombrie 2019

Ai avut sau ai vreun model în viață după care te ghidezi?

Psih. ALIN PĂȘCUȚ: Nu pot spune ca am avut ori am un model constant. De-a lungul timpului am fost impresionat de mai multe personaje regăsite în cărți ori filme sau chiar de persoane din realitate. Îmi vin in minte acum următorii: Jean Valjean din romanul Mizerabilii, Sean Maguire din filmul Good Will Hunting, jucat de Robin Williams, ori ca persoană reală profesorul de psihologie și psihoterapeutul Jordan Peterson. Apropo, găsiți multe videoclipuri educative a acestuia din urmă pe YouTube, pe care vi le recomand cu căldură.

Pentru restul interviului, stați cu ochii pe LOGO PAPER!

au consemnat RALUCA VERDEȘ și PAULA SZABO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: