CRISTINA & ANTONIA: O lecție de istorie la Primărie

În data de vineri, 24 octombrie 2019, s-a desfasurat o noua activitate a elevilor la Primaria Municipiului  Oradea, care face parte din seria Arc peste timp 1918-2019, proiect realizat de două școli partenere: Colegiul Național Onisifor Ghibu și Liceul Teoretic Aurel Lazăr.

PRIMARIE

Proiectul a fost  demarat în 2018 și a avut ca scop principal celebrarea evenimentelor istorice cu rezonanță centenară și nu numai.

Astfel, începând cu 2018 au fost marcate evenimente importante din istoria românilor: 100 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), 100 ani de la Declarația de autodeterminare a românilor din Transilvania, document redactat la Oradea (12 oct. 1918), 100 ani de la Unirea Bucovinei (28 noiembrie 1918) și a Transilvaniei (1 Dec. 1918) cu România, 100 ani de la eliberarea Oradei de sub teroarea bolșevicilor unguri (20 apr. 1919).

Activitățile accestui proiect au fost diverse: conferințele elevilor de la Primărie (parteneriat cu Primăria și cu diverse alte școli din Oradea), seria de manifestări artistice în tramvaie – cântece, expoziția de desene (parteneriat cu OTL), concurs de desene (parteneriat cu Biblioteca Județeană).

Conferința elevilor din 24 octombrie 2019 a avut ca subiect principal celebrarea Zilei orașului Oradea (12 octombrie) și celebrarea Zilei Armatei Române (25 octombrie).

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează semnarea Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania.

În 1944, la această dată, teritoriului României era eliberat de sub ocupaţie hortysto-fascistă, cu jertfa a mii de vieţi. Momentul nu a însemnat şi încetarea luptelor duse, alături de puterile Naţiunilor Unite, pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală.

Ziua Armatei Române se sarbatoreste oficial din 1959.

PRIMARIE02

Scolile care au participat la aceasta editie sunt Colegiul National Onisifor Ghibu, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Ortodox Roman Ciorogariu si Liceul Teoretic Lucian Blaga.

Ultima activitate a proiectului va avea loc la Primărie la sfârsitul lunii noiembrie 2019. Aceasta va fi conferinta elevilor, prin care celebram Ziua nationala a României.

CRISTINA MOCA, ANTONIA GHEMIȘ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: