ANDREEA & ANAMARIA: Arta naivă pe înţelesul tuturor

La inițiativa Asociației Artiștilor Naivi din România, reprezentată de doamna Salomeea Andronic (din judeţul Neamţ), domnul Adrian Donisanu (Bacău) şi doamna Coşoiu (Constanţa), s-a organizat în sala festivă a școlii, în data de 15.10.2019 de la ora 13:00 o activitate prin care s-au explicat elevilor caracteristicile artei naïve, pe baza unor imagini sugestive.

ARTANAIVA02

Au fost etalați și cei mai de seamă reprezentanți ai genului: francezul Henri Rousseau le Douanier (1844 – 1910), iar în România s-a afirmat autorul de reliefuri pictate, Stan Pătraș, cunoscut pentru sculpturile sale din cimitirul vesel din Săpânța, și contemporanul Gheorghe Ciobanu.

Dar ce este arta naivă și când a apărut? Putem spune că este un precursor al artei moderne, dar a apărut odată cu arta rupestră din grotele Lascaux în Franța șau Altamira în Spania. Este un curent distinct al artei care se detașează de oricare alt curent artistic, încât lumea academică nu o recunoaște.

Primele creații se pare că apar la sfârșitul sec. al XIX-lea și continuând în secolul al XX-lea aparțin unor individualități care nu au frecventat școli de artă, ci au ajuns să-și constituie, pe cont propriu, atât viziunea, cât și mijloacele de exprimare plastică.

Arta naivă este expresia unui talent, a unui dar, prin care artiștii prezintă în lucrările lor viața de la țară într-o viziune fantezistă, cu o coloristică puternică, fovistă, veselă, cu detalii amuzante, caricaturale, artiștii permițându-și aproape orice, să schimbe culorile formelor, spre exemplu: cai roșii, morcovi ce cresc în copaci sau struguri gigantici, lipsind perspectiva, lucrările parcă sunt realizate în 2 D.

ARTA NAIVA GHEORGHE CIOBANU

Majoritatea artiştilor acestui gen locuiesc la ţară, fapt evidenţiat prin tema şi îmbrăcămintea personajelor din aceste picturi: oameni îmbrăcaţi de cele mai multe ori în haine tradiţionale/ţărăneşti, de obicei pe fundal cu pajişti, câmpuri, uliţe din saturi şi case ţărăneşti surprinse în anumite anotimpuri ale anului.

Cu toate că în România arta naivă reprezintă ca pondere o nișă foarte îngustă, cu cel mult 25 de artiști, stârnește interesul publicului pentru că este o artă înțeleasă de toată lumea.

ARTANAIVA01

Aceste informaţii ne-au fost oferite de dna prof. Violeta Jăhălean.

ANDREEA BOT, ANAMARIA OMUŢ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: