ANDREEA BOT: „Înainte credeam că viaţa mea este o tragedie, dar acum îmi dau seama că e o comedie”

După cum mulţi dintre voi probabil că v-aţi dat seama din titlu, astăzi voi vorbi despre noul film, Joker, şi puţin despre actorul principal, Joaquin Phoenix.

El a devenit cunoscut de cei mai mulţi oameni pentru rolul său din faimosul film Gladiatorul, în care acesta l-a jucat pe împăratul Commodus, fiul crud şi arogant a lui Marc Aureliu.

Joker a apărut pe marele ecran în data de 4 octombrie, 2019. Arthur Fleck, un clovn în Gotham City în 1981, locuieşte cu mama sa, Penny, într-un apartament micuţ. Gotham este infestat de crimă şi şomaj, afectând populaţia de rând a oraşului, lucru ce devine tot mai evident pe măsură ce filmul avansează.

Arthur, în ciuda condiţiei sale ce îl face să râdă agresiv în situaţii întâmplătoare, visează să devină comediant pe scenă; este invitat la un show de această natură, însă începe să râdă incontrolabil. Este luat în batjocură de către Murray Franklin în show-ul său, unde Arthur este în cele din urmă invitat şi unde îşi pierde ultima rază de raţiune, omorându-l pe Murray şi stârnind o revoltă uriaşă în Gotham.

Într-un punct tensionant din film, Arthur află că este de fapt fiul adoptat a lui Penny şi că ea şi-a lăsat iubitul să-i abuzeze pe Arthur şi pe ea însăşi. Şocat, o sufocă pe Penny şi porneşte spre cariera sa de Joker.

Joaquin Phoenix demonstrează din nou cât de convingătoare și superbe sunt abilitățile sale actoricești; felul în care intră absolut în pielea personajului, subtilele gesturi faciale și corporale dar până și vocea lui, mai tinerească de felul său, îl remarcă ca actor și în alte filme, precum Ea (2013), Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash (2005), Semne (2002) și altele.

Joaquin este vegetarian, iar acesta a narat documentarul Earthlings (2005); vocea sa sumbră și imaginile/videoclipurile din documentar îți oferă o nouă perspectivă asupra aportului dintre om şi animale.

Fascinaţi de „răi”

Legat de personajul Arthur Fleck, care la începutul filmului este un om obișnuit, iar pe parcurs devine personajul negativ al filmului, am întrebat-o pe doamna psiholog a școlii, Ionela Belbe, cum explică un psiholog fascinația publicului pentru personajele negative.

Ionela Belbe psiholog crop

Psiholog IONELA BELBE

Răspunsul dânsei a fost următorul: „În general, aceste tipuri de caractere fac Uau!, ceea ce alte personaje de obicei nu fac. Noi suntem atrași de orice stimul ce este foarte puternic. Însă nu toți oamenii sunt atrași de acest tip de personaj până când nu sunt rezonabili. Un copil cu anumite probleme poate fi inspirat de faptele caracterului. Cu alte cuvinte, dacă puterea e cea de a ieși în evidență, atunci cineva ar fi inspirat să iasă și el în evidență. Dar dacă eu îmi dau seama că agresivitatea e marca oamenilor slabi, atunci nu mă mai atrage.”

Joker a fost regizat de Todd Philips. Din distribuție mai fac parte Joaquin Pheonix, Zazie Beetz, Robert de Niro.

ANDREEA BOT

ANDREEA BOT

ANDREEA BOT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: