EMILIA & RAREŞ: E vremea pentru renaştere. Plus AUDIO

Pe data de 21 mai 2019 a avut loc o colaborare specială între Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și Muzeul Municipal Beiuș, în forma organizării și vernisării expoziției „Valea Neagră de Jos – Urme Noi Spre Timpuri Vechi”.

În cadrul acestei manifestări culturale ne-a fost prezentat meșteșugul spătăritului specializat din satul Valea Neagră de Jos, atât teoretic, cât și practic.

spat 03

Sursă foto: arhiva personală Andrei Oros

Expoziția a fost organizată de către elevii Andrei Oros (XII D) și Raul Bejinaru (XII A), alături de Romina Suciu (IX C), care a încântat lumea cu cântece specifice vălnegrene. Desigur, totul s-a materializat în colaborare cu dl prof. Cristian Țoța, director al Muzeului Municipal Beiuș și personalul muzeului.

Înainte de vernisaj a avut loc un atelier de spătărit, unde ne-a încântat cu prezența și priceperea sa, un meșter spătar adevărat din Valea Neagră de Jos, domnul Augustin Tirla.

Colegii noștri au implementat o parte din proiectul lor și astfel au redat din nou acest obicei frumos pe cale de dispariție. Ne-am bucurat să participăm la acest vernisaj unde am putut vedea Muzeul Municipal al Beiușului și strădania echipei de proiect. Am întâlnit, de asemenea, elevi din comuna Rieni și municipiul Beiuș, care au fost prezenți la expoziție. La finalul vernisajului au luat cuvântul câteva persoane importante din Țara Beiușului.

Mulțumim profesorilor coordonatori Sándor Lilla și Bogdan Cosmin pentru această frumoasă vizită la Muzeul Municipal Beiuș, unde am descoperit un obicei foarte vechi – spătăritul. Așa cum spunea prof. Cristian Țoța, poate într-adevăr este timpul pentru renașterea acestui meșteșug.

EMILIA POPA, RAREŞ RAŢ

Emilia Popa si Rareș Raț

EMILIA POPA şi RAREŞ RAŢ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: