DAVID & GEORGE: Plăcerea de a lucra și lupta împotriva timpului nemilos. Plus AUDIO

Liceul Teoretic  Onisifor Ghibu participă la Concursul Național Interdisciplinar Cultură și Civilizație în România. Unul dintre participanţii la acest concurs este Andrei Oros, care a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.

Ce te-a determinat să intri în acest proiect/concurs?

Ceea ce facem noi este un proiect de sine stătător pe care îl prezentăm în cadrul Concursului Național Interdisciplinar „Cultură și Civilizație în România”. Eu am descoperit frumusețea, complexitatea și fragilitatea etnografiei românești încă din clasa a XI-a și am dorit să particip din nou la acest concurs prestigios. În același timp, școala noastră nu face lucruri doar de formă, nu facem proiecte doar pentru a fi vizibile – ne străduim să facem fapte reale, utile, fiabile în timp… proiecte care abordează un domeniu care necesită atenție și implicare serioasă.

Deci nu m-am implicat în actualul proiect pentru show, ci pentru a pune mâna și a ajuta la documentarea și păstrarea meșteșugului spătăritului specializat din satul Valea Neagră de Jos.

În final, pot spune că pasiunea și dăruința pentru domeniu m-au sugerat pentru actualul proiect, dar nu aș fi spus „da” fără un subiect de studiu bun și cel mai important – fără o echipă strașnică alături de care să lucrez. A fost o decizie voluntară și sunt în continuare un voluntar dedicat proiectului.

spat01

Sursă foto: arhiva personală Andrei Oros

Ce s-a petrecut mai exact la Beiuș în data de 21 mai?

Am organizat o activitate și am implementat un obiectiv din cadrul proiectului nostru. Este vorba de o expoziția „Valea Neagră de Jos – Urme Noi Spre Timpuri Vechi”, realizată în cadrul și în colaborare cu Muzeul Municipal Beiuș, care are ca temă satul Valea Neagră de Jos, în special meșteșugurile sale : spătăritul, olăritul și manufactura cenotafurilor. Precedând vernisajul propriu-zis al expoziției, a avut loc un atelier de spătărit în incinta expoziției, dar la care a fost prezent unul dintre ultimii meșteri spătari adevărați din Valea Neagră de Jos, alături de mulți elevi din comuna Rieni și din Beiuș. Desigur, au fost prezenți și ghibiști. Meșterul, în vârstă de 87 de ani, a fost foarte entuziasmat de prezența copiilor și de expoziție și a realizat o spată de război de țesut pe loc, explicând tot ceea ce ține de proces. A urmat vernisajul oficial al expoziției unde am luat cuvântul și noi, echipa de proiect, alături de gazde, etnografi și chipuri importante din regiune.

 

Dorești ca și după ce termini clasa a XII-a să continui munca la acest proiect?

Firește! Faptul că practic nu voi mai fi elev al acestei școli nu înseamnă nimic pentru proiect, totul rămâne cum am planificat acum mult timp – am luat totul în calcul. Mai avem de realizat obiective care se întind chiar și în perioada următorului an școlar, ceea ce e mai important urmează să se întâmple!

Care este părerea ta despre spătărit?

Ca orice meșteșug ce ține de o lume care apune ireversibil, spătăritul este un fenomen cu care lumea nu se va mai întâlni în mod natural, decât simulat în cadrul instituțiilor culturale interesate să păstreze astfel de fenomene.

Având în vedere că alături de colegii mei am reușit să pătrundem până la fibra primordială a fenomenului și să înțelegem totul, este de prisos să spun că a devenit o „normalitate” pentru noi, pentru mine. Ne-am asumat protejarea meșteșugului, am devenit noi înșine cadre în care acesta continuă să existe viu, cu ecouri –  nu în imagini și nu în scris. Atâta vreme cât după ce meșterii pier, rămânem nu doar noi trei, ci și oamenii cărora le-am arătat acest meșteșug, spătăritul nu va pieri.

Părerea mea este că dacă nu aș fi apreciat spătăritul în felul în care îl percep acum, indescriptibil, atunci nu aș fi fost aici nici eu și cred că nici cei cu care am plăcerea de a lucra și lupta, împotriva neantului uitării și a timpului nemilos.

au consemnat ALEX DAVID şi GEORGE LUPUŢ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: