ALEXA & MELISA: Vicecampioană națională la karate kyokushin

Karate kyokushin este una dintre cele mai complexe arte marţiale din lume, ce pune accentul atât pe dezvoltarea fizică armonioasă, cât şi pe dezvoltarea mentală şi disciplină.

oana oros

Sursă foto: arhiva personală Oana Oros

OANA OROS, în vârstă de 14 ani, elevă la Liceul Teoretic Lucian Blaga, practică de trei ani acest sport, la Clubul Sportiv Gym Oradea, îndrumată de sensei Anca Wallmen.

„Antrenoarea mea, Anca Wallmen, multiplă campioană europeană, este, din punctul meu de vedere, cea mai minunată persoană pe care am cunoscut-o până acum, a doua mea mamă, ne spune Oana.

Este persoana care mă face să continui chiar și atunci când spun că nu mai pot. Persoana care mă motiveaza și mă îndrumă în acest sport. Aș putea afirma cu mâna pe inimă 0că ea este modelul meu în viață. O femeie puternică şi frumoasă, care ține în frâu o întreagă federație de karate kyokusin.

Este președintele federației și, împreună cu soțul ei, Harris Wallmen, dețin Clubul Sportiv Gym Oradea și antrenează lotul național.”

karate02

În Dojo, Clubul Sportiv Gym Oradea. Sursă foto: arhiva personală Oana Oros

Oana a acceptat să ne spună câte ceva despre această pasiune a ei şi cum a început totul.

„Nimeni nu s-ar fi așteptat să fiu atrasă de acest sport, eu fiind mai fragila și mai feminină de fel, dar în familia mea sunt doi practicanţi, verii mei, si mereu am vrut sa incerc si eu.

Prima incercare am avut-o la 7 ani, dar atunci mama mea a decis pentru mine si mi-a interzis sa mai merg la antrenamente.

A doua incercare a fost la patru ani distanta, pe cand aveam deja 11 ani, atunci am decis singura pentru mine. De atunci practic acest sport, am ajuns la varsta de 14 ani, cu multe incercari pe care acest sport mi le-a oferit.

Îmi doresc sa practic acest sport si pe viitor, vreau sa ajung pe podiumul european – bineinteles, nu o sa fie usor, multa munca si multe ore in sala de antrenamente, dar miza e mare si o sa merite din plin.

Până acum, cele mai importante titluri obtinute de mine sunt de campioană zonală si vicecampioană naţionala, atat la proba de kumite, cat si la cea de kata.

Karatele kyokusin este un sport full-contact, un sport dur, care necesita multe sacrificii. Nu e vorba doar despre bătaie, e vorba de respect si disciplina; înainte sa intram si sa iesim din dojo, salutăm, inainte de inceperea fiecarei lupte ne oferim respectul si ii cerem adversarului sa lupte, la terminarea luptei îi mulţumim si dam mâna.

Disciplina – mereu il asculti pe cel cu grad mai mare decat tine, cand iti ofera o indicatie, ii arati ca ai inteles si ii raspunzi.

karate01

În Dojo, Clubul Sportiv Gym Oradea. Sursă foto: arhiva personală Oana Oros

Acest sport are două părţi: kata si kumite – lupta propriu-zisa si lupta imaginară, cu miscari specifice luptei.

Pentru mine, karatele kyokusin este sportul care ma invata sa mi intrec limitele, sa trec peste durere si sa ripostez. Cand sunt in sala, in dojo, uit de probleme si dau tot ce e mai bun din mine, ma ajuta sa ma descarc. Este sportul care ma formeaza ca om, nu doar ca sportive”.

KARATE

Campionatul Naţional de karate kyokusin la Baia Mare (Oana -margine stânga jos, sensei Anca Wallmen – margine dreapta sus). Sursă foto: arhiva personală Oana Oros

Clubul Sportiv Gym se află în Oradea, pe Aleea Emanuil Gojdu 3, pagină de Facebook: Clubul Sportiv Gym

ALEXA SZIME, MELISA HOVANEŢ

MELISA HOVANET ALEXA SZIME

MELISA HOVANET și ALEXA SZIME

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: