PAULA SZABO: Rămas bun, ani de liceu!

Au mai rămas doar câteva zile până când elevii claselor a XII-a vor auzi pentru ultima dată sunetul clopoțelului și se vor despărți de liceul nostru, care timp de patru ani le-a fost ca o a doua casă. Cu această ocazie, Adriana Știube, elevă în clasa a XII-a B, a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări.

Adriana Stiube, Sf-Arhivă personală

ADRIANA ŞTIUBE. Sursă foto: arhiva personală

De ce ai ales Liceul Onisifor Ghibu?

ADRIANA ŞTIUBE: Am impresia și îmi place să cred că Ghibu m-a ales pe mine, nu eu pe el. În clasa a VIII-a voiam să merg la Liceul Pedagogic, profil bilingv. Am luat și admiterea, dar mi-au lipsit 3 sutimi ca să intru. Ghibu a fost a treia opțiune. În prima zi de liceu am aflat că sunt la profilul de jurnalism, nu de intensiv engleză, datorită mediei de admitere, și eram ceva de genul: „OK, nu îmi pasă, oricum o sa mă transfer de aici”.

Eram foarte fixistă. Acum nu sunt chiar așa. Am învățat că Dumnezeu te pune exact acolo unde îți e locul și mereu ne aflăm acolo unde trebuie să fim, chiar dacă nu conștientizăm asta la momentul respectiv.

 

De ce ai ales profilul filologie-jurnalism?

ADRIANA ŞTIUBE: Inițial, după cum am spus, am ales filo-intensiv engleză, dar am ajuns la jurnalism și am realizat un an mai târziu că aici îmi era locul și sunt convinsa că nicăieri nu aș fi evoluat ca aici.

 

Care sunt sentimentele pe care le-ai avut atunci când ai început clasa a IX-a?

ADRIANA ŞTIUBE: Mereu, când îmi aduc aminte de prima zi de liceu, mă amuz copios. Fiind un om fixist, eram – evident – dezamăgită de mine, fiindcă nu fusesem admisă unde voiam. Cred că am fost cel mai pesimist copil din curtea şcolii, nu îmi păsa de nimeni și nimic, iar singurul lucru la care mă gândeam era transferul, dar se pare că asta nu s-a mai întâmplat.

 

Unde vrei să mergi mai departe la facultate?

ADRIANA ŞTIUBE: O să merg la facultatea de psihologie. Am ales asta fiindcă văd în oameni creația supremă (cum de altfel și suntem) și cred că în fiecare dintre noi stă un soare care așteaptă să strălucească la vremea lui. Fiecare dintre noi trebuie să vadă în sine cel mai mare camarad al lui. Nu am învățat în doisprezece ani de școală să văd în mine o valoare. Am descoperit în orele de jurnalism asta, fiindcă mereu profu’ ne zicea că fiecare om are ceva… al lui. A fost singurul profesor din zeci pe care i-am avut care m-a învățat asta.

„Ieși din mulțime și arată-te” – sunt cuvintele care o să îmi rămână în suflet mereu, fiindcă asta am învățat, pe lângă altele, în orele de jurnalism.

 

Care sunt sentimentele pe care le ai acum la final de clasa a XII-a?

ADRIANA ŞTIUBE: Simt că mă așteaptă ceva absolut nou. E o senzație ciudată, de frică și entuziasm. Dar mă bucur, fiindcă mereu am crezut că emoțiile sunt lucrurile care ne fac să simțim că trăim.

 

Cum te pregătești pentru examenul de Bacalaureat?

ADRIANA ŞTIUBE: Sincer, nu pot să spun că am o „rutină de Bac”. Am învățat în toți cei patru ani, asta fiindcă sunt un om leneș și mereu mă gândeam că o să îmi fie foarte greu să rețin lecții întregi într-un an.

 

La ce materii susții examenul?

ADRIANA ŞTIUBE: O să susțin examenul la Limba română, la Istorie și Logică.

 

Care este mesajul tău pentru elevii claselor a XI-a?

ADRIANA ŞTIUBE: Ar fi prea clişeistic să le spun să învețe, deși asta e necesar. Totuși, aș vrea să îi îndemn să se bucure de ultimele clipe ale liceului (care, apropo, nu sunt cele mai frumoase ale vieții, după cum spune toată lumea), să se dezvolte și să fie mereu mai buni decât au fost ieri, indiferent de domeniu.

 

Cum au fost relațiile tale cu colegii și profesorii de-a lungul celor patru ani?

ADRIANA ŞTIUBE: În ceea ce privește profesorii, am să mă limitez doar la unul singur, deși le port un respect imens și o recunoștință pe măsură tuturor. Domnul profesor Ardelean a fost pe departe omul care a pus, voluntar sau nu, o bază serioasă în tot ceea ce eu am devenit. Pentru mine este cel mai vertebral și bun profesor pe care l-am putut avea. Mă înclin în fața dânsului și o să-l respect mereu.

Sunt un om destul de „rece” și nu îmi place să interacționez cu toată lumea, fiindcă adesea oamenii nu sunt ceea ce par. Fapt pentru care am cinci colegi de care cu siguranță o să îmi aduc aminte cu plăcere și cu multe zâmbete. De fapt, ei au devenit adevărați prieteni și îi iubesc foarte mult .

 

După terminarea facultății, ce meserie ți-ar plăcea să practici?

ADRIANA ŞTIUBE: După finalizarea facultății mi-ar plăcea să profesez în domeniul psihologiei. Aș opta pentru psiholog clinician, psihoterapeut sau psiholog în domeniul transporturilor.

 

De ce ai recomanda liceul nostru altor elevi?

ADRIANA ŞTIUBE: Ghibu e un liceu unde poți să te dezvolți și cred că acesta ar fi cel mai bun motiv pentru care l-aș recomanda tuturor.

 

Transmite-le un mesaj profesorilor și elevilor din liceu.

ADRIANA ŞTIUBE: Aș vrea să le mulțumesc tuturor profesorilor mei pentru dedicarea și munca pe care au depus-o în ceea ce ne privește, în special profului meu preferat, care m-a făcut să fiu ceea ce sunt azi.

Elevilor aș vrea să le spun că viața de liceu nu se rezumă doar la distracție, caterincă și iubiri puerile. Aici e locul în care poți evolua sau involua. E o răscruce, iar tu singur ești cel care alege ce să facă!

Îi mulțumim mult Adrianei pentru timpul acordat, iar vouă, tuturor elevilor din clasele a XII-a, vă dorim mult succes la examenul de Bacalaureat și sperăm să realizați tot ceea ce v-ați propus. Nu uitați că doar prin multă muncă veți reuși în viață!

a consemnat PAULA SZABO

SZABO PAULA

SZABO PAULA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: