DENISA BONTOŞ: Niciun robot nu poate înlocui ce simte pacientul

Alina Iova are 43 de ani şi lucrează la Spitalul Clinic Municipal Dr.Gavril Curteanu de  la terminarea Facultății de Medicină din Oradea, adică din 2001.

Domnia-sa a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu, în care a vorbit despre specificul profesiei sale.

ALINA IOVA

ALINA IOVA

Cum vede un kinetoterapeut lumea?

ALINA IOVA: Din punctul meu de vedere, deși s-au inventat tot felul de aparaturi care oarecum ne  înlocuiesc munca, nu cred că meseria asta este totuși pe cale de dispariție, deoarece niciun robot din lume nu poate înlocui ce simte pacientul când relaționează cu un cadru medical profesionist, pentru că roboții n-au suflet.

 

În Occident, munca de kinetoterapeut este foarte căutată și foarte bine plătită…

ALINA IOVA: Este o muncă grea, care presupune multă responsabilitate, dar ai și satisfacție atunci când poți reintegra pacientul cu anxietate, cu reluarea activităților sale zilnice.

 

Ce studii trebuie urmate pentru a putea practica această meserie?

ALINA IOVA: Pentru  a putea practica această meserie, trebuie absolvită Facultatea de Medicină – Secțiunea Fiziokinetoterapie, cursuri la zi, timp de cinci ani, și apoi un master de specialitate.

 

Ce grad de dificultate are această meserie?

ALINA IOVA: Ca orice meserie, și asta presupune un grad  de dificultate, asta însemnând răbdarea pe care trebuie să o ai cu un om aflat într-o suferință, cu un handicap, profesionalismul de care trebuie să dai dovadă pentru a-l putea face să devină independent.

 

Cum este programul de lucru?

ALINA IOVA: Un terapeut angajat la serviciul de stat, cum sunt şi eu, are program de șapte ore zilnic, fără sâmbete și duminici. Asta îmi permite să  am încă un job part-time, astfel reușesc ușor să-mi rotunjesc ușor veniturile.

 

Venitul câștigat din această meserie este satisfăcător?

ALINA IOVA: Față de colegi din alte țări, câștig mai puțin, dar aici în țară  am un salariu satisfăcător, comparativ cu alţi  oameni care lucrează în alte domenii de activitate. Eu sunt mulțumită, foarte mulțumită chiar, și nu îmi pare rău nicio  clipă că mi-am ales această meserie.

Pentru tinerii din ziua de azi recomand cu drag această meserie, pentru că oferă o largă varietate de oportunități de angajare, începând cu centrele de înfrumusețare, săli de fitness  până la unități medicale pe diferite specialități, atât în țara noastră, cât și peste hotare.

a consemnmat DENISA BONTOŞ

denisa bontos

DENISA BONTOŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: