RALUCA & DALIA: Organizatori, participanţi, câştigători. Plus VIDEO

În zilele de 3-5 mai a avut loc un concurs, Robotics Championship Oradea, la care au participat şi câțiva elevi ai liceului nostru.

robo01

Cătălin Mociar, Ştefan Szabo şi Dacian Lucuța

Este vorba de Cătălin Mociar, Ştefan Szabo şi Dacian Lucuța din clasa a XI-a C, care, pe lângă că au fost concurenți, au fost şi parte a echipei de organizare.

Ei au luat locurile I şi III la LineFollower Turbo, respectiv locul III la LineFollower Classic.

Cei trei elevi au o echipă care a fost înființată în anul 2018, SQRT-Connect Group.

Aceştia ne-au mărturisit că nu au un mentor, ci au doar persoane de la care învață.

robo02

Sursă foto: arhiva personală Cătălin Mociar

„Cu ajutorul domnului Lukacs Sandor, am obținut o finanțare prin Fondul Ştiințescu, din care ne-am construit nişte roboți cu care am reuşit să câştigăm detaşat la probele de juniori, ne spune Cătălin Mociar.

Persoana care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea noastră, Daniel Anton, un student masterand anul 2 la facultatea IMT din Oradea, care încă din anul 2017, de la prima noastră participare la workshop-urile Robotics Championship, ne-a ajutat enorm de mult, atât pe plan material, cât şi profesional. Chiar şi acum, dupa atâția ani, încă ne ajută cu orice poate, ne susține şi mereu vom avea de invățat de la el.

De asemenea, doamna noastră dirigintă, Alina Luncan, care ne-a pus bazele programării în C++ şi gândirii algoritmice, alături de doamna profesoară Nicoleta Turean, şi nu în ultimul rând Eduard Mihok, care ne-a invățat bazele programării unui robot de tip LineFollower şi de la care avem multe de invățat, el împreună cu echipa sa fiind unele dintre cele mai bune din Romania.”

Pasiunea acestora a început din clasa a VI-a, când învățau de pe Internet. Încet, au tot avansat şi au început sa fie tot mai buni, iar in 2017 au aflat despre acest tip de robotică de la workshop-urile Robotics Championship şi au început să învețe despre ea: „Am descoperit că ne place foarte mult acest domeniu, că este interesant şi, în plus, putem să ne testăm progresul comparativ cu ceilalți pasionați. Inițial, eu şi Dacian eram o echipă, iar Ştefan era pe cont propriu. Ulterior am ajuns la concluzia că împreună suntem mai puternici, iar ideile noastre combinate au un randament mai mare”. spune Cătălin.

„Concursurile acestea par extrem de competitive. În ciuda competiției strânse şi a strategiilor secrete ale fiecărei echipe, toți ne înțelegem extrem de bine, suntem chiar amici. Ba mai mult, ne ajutăm între noi, nu există duşmănie, respectăm munca fiecăruia, indiferent de circumstanțe, deoarece de multe ori se întămplă să ai probleme tehnice şi, oricât de bun eşti, o zi proastă poate fi un eşec total.

Foarte rar se întâmplă cazuri de sabotări, în general participanții de acest gen sunt excluşi de concursurile la care practică acest comportament nesportiv. Acolo cel mai de preț este respectul față de munca altuia, față de adversar în sine şi fair play-ul. Pentru că aşa cum tu munceşti, toată lumea munceşte şi părerea noastră este că merită respectat.”

RALUCA VERDEŞ, DALIA CIOARA

raluca si dalia

RALUCA VERDEŞ şi DALIA CIOARA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: