AVRAM & LUPUŢ: Din păşune în popas turistic

Lacul Sărat face parte din cele opt sate ale comunei Pomezeu. Situat într-o zonă deluroasă, este cel mai mic sat, atât ca suprafață, cât și număr de locuitori.

Localnicii spun că mai demult servea pe post de pășune pentru animale, abia în anul 1956 fiind atestat ca sat. Datorită sării pe care oamenii o duceau animalelor, satul a primit numele de Lacul Sărat.

În prezent acesta poate fi considerat un popas turistic, deoarece natura și-a lăsat amprenta asupra lui.

Peștera Muhuchii se află la marginea pădurii din apropierea satului. Se poate ajunge ușor, urmând cursul pârâului Strâmtura, care la intrarea în peșteră se bifurcă în două, colectând apa care curge din peșteră.

Intrarea se face prin deschizătura unei stânci, aceasta devenind tot mai neaccesibilă din cauza depunerilor de aluviuni aduse de apa care curge din peșteră. După intrarea spațioasă, peștera se împarte în două mari galerii încă neexplorate.

Sătenii spun că după mult mers prin galeria dreaptă, apare o cascadă, iar pe unul dintre pereți ar exista pictat în piatră chiar portretul domnitorului Mihai Viteazul.

La intrarea în sat, pe partea stângă a dealului, se găsește așa numitul „Lac fără fund”. Din cauza faptului că animalele nu intrau niciodată în acea apă, iar unii oameni au încercat să-i găsescă fundul, măsurându-i adâncimea; lacul a fost numit astfel.

Dar ar exista și o explicație, cum că apa ar fi prea rece, având o legătură cu alte galerii ale apelor subterane.

Astăzi mai poate fi văzut doar locul vechiului lac, deoarece apa s-a vărsat la doar câțiva metri distanță, formând astfel un nou „lac fără fund”, cum era numit de către oameni.

De asemenea, din vârful dealurilor se poate admira întreaga comună, acestea fiind încadrate în categoria punctelor de belvedere.

Distanța dintre Oradea și comuna Pomezeu este de 65 de kilometri.

Cei interesați trebuie să știe că locurile nu sunt amenajate și trebuie să se organizeze pe cont propriu.

DELIA AVRAM, GEORGE LUPUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: