Ghibu se înscrie în concursul naţional EUROSCOLA

Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA este un proiect iniţiat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, aflându-se anul acesta la a X-a ediție. În contextul în care reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au proclamat anul 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural”, proiectul EUROSCOLA se desfășoară anul acesta școlar sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”.

image001

Patrimoniul cultural reprezintă moştenirea pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri (părinţi, bunici, străbunici, strămoşi) și include vestigii ale trecutului care îmbracă forme și aspecte variate. Patrimoniul poate fi întâlnit peste tot în jurul nostru, însă nu orice obiectiv care este vechi este de patrimoniu. Se poate confirma valoarea de patrimoniu prin descoperire, cercetare, documentare şi, la sfârşit, punere în valoare, pentru că ne defineşte ca naţiune, popor şi entitate culturală. Fiecare generaţie se bucură de această moştenire şi are de învăţat câte ceva din ea.

Exif_JPEG_420

Prof. Sándor Lilla-Adél. Sursă foto: arhiva logopaper.com

Cu acest prilej, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea își anunță înscrierea în competiţia EUROSCOLA cu un echipaj format din 24 de elevi din clasele IX-XI, coordonați de prof. Sándor Lilla-Adél şi prof. Violeta Jăhăleanu. Elevii participanţi vor aduce în prim-plan, prin implementarea acestui proiect, istoria și valorile bihorene în context european, precum și dorinţa de a întări sentimentul existenței unei identități culturale europene.

 

Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului

Tema aleasă de coordonatorii echipajului Liceului Teoretic Onisifor Ghibu o reprezintă „Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului”, element de patrimoniu care trebuie cunoscut şi valorificat creativ la o vârstă când elevul este foarte receptiv. Urgenţa acestui tip de proiect nu mai trebuie subliniată, fiind evidentă dezorientarea culturală a omului contemporan. Paradoxal, prin recuperarea unui model cultural ce funcţiona într-o lume atomizată, se poate oferi o soluţie eficientă şi elegantă de integrare în spaţiul global, dar cu păstrarea trăsăturilor distincte locale.

Demararea acestui proiect a fost determinată de slaba, aproape inexistenta cunoaştere a bisericilor de lemn din Țara Beiușului, atât pe plan naţional, cât și pe plan european. Scopul echipei de proiect este informarea și conștientizarea publicului larg cu privire la valoarea de patrimoniu a acestor biserici, propunând totodată și măsuri pentru protejarea și promovarea acestora.

Elevii sunt dornici să se implice în activităţi în care simt că eforturile depuse de ei contribuie la păstrarea şi preţuirea unor comori inestimabile ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în ciuda scurgerii timpului.

Echipa care va fi declarată câştigătoare la concursul EUROSCOLA va participa în 2018 la un eveniment Ziua Euroscola, organizat la Strasbourg, eveniment ce reunește în fiecare an peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Pentru acest concurs a fost initiată pagina de Facebook: PROIECTUL EUROSCOLA ÎN CADRUL LICEULUI TEOREIC ONISIFOR GHIBU ORADEA

Urmăriţi-o pentru a rămâne informaţi cu privire la derularea proiectului!

prof. Sándor Lilla-Adél

prof. Violeta Jăhăleanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: