Logo Chem pentru iniţiaţi

Reuniunea Logo Chem din 6 martie 2019 a stat sub codul SPI. Cei care nu au fost nu știu… Pare un cod secret, o parolă.

02 53370854_331031794285120_6562399141375246336_n

Foto: arhiva personală prof. Mirela Ardelean

Și este, într-adevăr: parola și codul care ne-au făcut părtași, ca într-o frăție, pe cei ce iubim Logo Chem.

Și, la o adică, de ce pare nefiresc să avem un cod secret, din moment ce suntem membri unui club? Căci așa ne numim: Clubul de Chimie Experimentală a Liceului Onisifor Ghibu.

Pentru prietenii chimiști de astăzi, SPI s-a decodat astfel: Sinteză – Purificare – Izolare a unei substanțe organice.

S-au mai folosit și alte coduri: unul de intrare – mirosul izopropanolului și unul de ieșire – mirosul acetonei obținute prin oxidarea blândă a izopropanolului, dovadă că experimentul proiectat, realizat și interpretat de Raul, maestrul chimist al liceului nostru, a reușit. Paharele cu izopropanol și acetonă au trecut din mână în mână, mirosite și validate de toți membrii clubului – iată ce însemne ar putea să unească niște colegi în ale chimiei!

Pe masa din laborator a tronat o instalație alambicată, cu cilindri de distilare fracționată, cu pompe pentru apă, cu manta de încălzire, cu tot felul de tuburi de conducere și puțin mai lipsea să ne credem căzuți într-o buclă temporală, în vremea alchimiștilor, care făceau ei niște vrăji cu instalații complicate, ca să transforme metalele în aur, să descopere elixirul universal….

Și așa, dicromatul portocaliu a devenit verde, amestecul reactant a suferit un proces redox care a transformat izopropanolul în acetonă și noi am obținut un azeotrop acetonă – apă care a distilat și am separat astfel acetona.

Am cântărit-o și am comparat cantitatea pe care ar fi trebuit să o obținem teoretic, din stoechiometria reacției, cu cantitatea practică, cântărită.

Pentru cine nu e familiarizat cu aceste noțiuni sau nu a fost la acest Logo Chem, fraza anterioară pare SF. Dar noi, cei ce am fost acolo am mirosit, am văzut cu ochii noștri toate aceste procese realizate practic și modelate cu bile și tije, căci Raul s-a străduit să înțelegem folosind mai multe metode.

Cristi Paul din X D, colaborator al Logo Chem, ne-a dat un feed-back – aplaudat de colegi – despre magia ce s-a întâmplat în vasul de reacție și în instalația de distilare, Roxana Husaru din aceeași clasă ne-a servit fundamentele teoretice ale oxidării cu dicromat de potasiu și acid sulfuric, iar Raul a fost „pentru toți și pentru toate”: un adevărat profesor, cu măiestrie profesională, didactică și cu remarcabile aptitudini practice pentru chimia experimentală.

Din atmosfera sălii și din fluidul chimic de emoție bună care circula printre Logo-Chemiști, am simțit că s-au deschis frecvențe bune în sufletul și mintea colegilor lui Raul, astfel încât am speranțe că s-au prins semințe bune, de drag de chimie, dacă tot miroase a primăvară…

Și un secret: a trebuit să limitez numărul elevilor participanți la clubul de azi, din lipsă de spațiu. A trebuit să refuz elevi să vină la această ediție, selectând cu precădere elevi care studiază sau urmează să studieze, la specializarea Științe ale Naturii, chimie organică.

03 53827120_321820165139546_1616275792113696768_n

Foto: arhiva personală prof. Mirela Ardelean

Raul a făcut neîncăpător spațiul fizic al Logo Chem, umplându-ne mintea și sufletul cu frumoasele lui lecții despre chimie.

Și chimia pe care ne-o predă este și despre colegialitate, omenie, răbdare, altruism, dăruire și despre … transformare!

01 53224079_485052485362561_241959512355897344_n

Foto: arhiva personală prof. Mirela Ardelean

Să ne transformăm și noi, sub semnul entuziasmului primăverii din noi, în ediții mai bune ale devenirii noastre!

Prof. MIRELA ARDELEAN

Moga Casian, director al programelor spOrtive, îi ofera o floare profesoarei Mirela Ardelean

Moga Casian, director al programelor sportive, îi ofera o floare doamnei profesoarei Mirela Ardelean. Foto: arhiva logopaper

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: