CLAUDIA GAVRILAŞ: Consultaţii şi orientare în carieră (II)

Vă invităm să citiţi partea a doua a interviului pe care ni l-a acordat psihologul Diana Negruti.

psih 52276899_327936748063924_4284102918526730240_n

Psiholog Diana Negruti

În vârstă de 31 de ani, Diana Negruti este absolventa a Facultatii de Stiinte Socio-Umane din Oradea.

„Erau multi pacienti dificili, care aveau schizofrenie. Faceam practica la Spitalul de Neurologie si Psihiatrie din Oradea, vedeam cele mai interesante cazuri, din care profesorii puteau sa ne aleaga elemente din care sa invatam.

Imi amintesc de un curs pe care il aveam seara; fiind la masterat, aveam studii si seara. Am primit dosarul unui pacient care avea schizofrenie, un pacient cu un dosar extraordinar de stufos. Trebuia sa-i iau interviu clinic si mi se parea atat de ciudat, pentru ca era seara si, fiind intr-un spital la ora aceea, era putin infricosator.

Pacientul acesta sustinea ca vorbea cu Dumnezeu si Diavolul si ca in momentul acela auzea voci care-I spuneau ce sa faca si el chiar facea ce-I spuneau vocile respective. Deja ma uitam in jur sa vad pe unde pot sa ies, daca era cazul, din incapere.

La un moment dat insa, l-am intrebat pe pacient ce  spun vocile despre mine, iar el mi-a raspuns ca acestea ii spun ca sunt draguta si sa nu-mi faca nimic.”

A intalnit si cazuri in care pacientii fugeau prin spital si trebuiau prinsi, insa nu s-a confruntat cu cazuri de sinucideri, desi acestea apar in randul persoanelor cu problem psihice si in special la cei care nu-si iau tratamentul.

Psihologia evolueaza in fiecare zi, dupa cum ne spune Diana; la fel ca in alte domenii, apar lucruri noi, zilnic.

La inceputul carierei, Diana a lucrat ca psihopedagog, la un centru multifunctional din Telechiu. In acel loc era mai degrabă educatoare pentru copiii de acolo, deoarece majoritatea nu stiau sa citeasca si sa scrie sau nu erau atat de dezvoltati psihic pentru a le putea tine lectii de psihopedagog. Aceasta a incercat sa se imparta intre doua joburi: in a-i educa si in a le schimba mentalitatea copiiilor.

I-a ajutat pe acesti copii sa mearga la scoala, deoarece aceasta era problema primordiala a lor. Pe parcursul sederii Dianei acolo, totii copiii au mers la scoala. A lucrat doi ani si jumatate, incepand inca din timpul masteratului, in anul 2010.

Din dorinta de a progresa, a ajuns incepand cu anul 2018 sa fie in supervizare ca psiholog clinician si psiholog pe terapie si consiliere psihologica si cognitiv-comportamentala. „Consider ca psihologia clinica ma reprezinta cel mai mult”, ne marturiseste aceasta.

Dorind sa se perfectioneze, Diana isi deschide un cabinet de consiliere, terapie de cuplu, consiliere pentru tineri si elevi, oameni in varsta, oameni cu probleme psihice sau comportamentale, personae indecise sau care au trecut prin moment grele. Mai exact, pentru oricine are nevoie sa vorbeasca cu cineva, Diana le este alaturi.

Diana incheie prin a transmite un mesaj atat oamenilor obisnuiti, cat si tinerilor pasionati de psihologie: „Nu puneti la suflet totul si incercati sa nu va implicati emotional in problemele lor. E un lucru dificil, dar nu imposibil. Veti invata sa va gestionati gandurile negative in asa fel in care ele sa nu va afecteze – lucru pe care-l stiu si-l pun in practica, transmitand si pacientilor anumite tehnici invatate.”

Diana le acorda o mana de ajutor si tinerilor care sunt indecisi in ceea ce priveste viitoarea cariera.

Cu ocazia deschiderii cabinetului de psihologie, acesta ofera o reducere de 30% pentru elevi.

Pentru rezervari sau intrebari puteti accesa contul de Facebook al Dianei.

Cabinetul Dianei Negruti îl găsiţi pe strada Mihai Eminescu la nr. 34.

CLAUDIA GAVRILAŞ

psih 51902576_324898771478141_8535086961981915136_n

Subsemnata, alături de psih. Diana Negruti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: