Încărcați-vă bateriile! Plus AUDIO

Miercuri, 30 ianuarie, spre sfârșit de semestru, ne-am făcut curaj să ne încărcăm bateriile sub bagheta lui Raul.

Nu mai trebuie să spun: Raul e celebrul nostru chimist, cel care dă viață clubului nostru de chimie, prin șarmul lui unic, prin știință și prin modestia cu care ne încântă.

A fost o ediție LOGO Chem fără prezentări power-point. Ne-am dorit ca protagoniștii activității să se prezinte pe ei înșiși mai ales prin ceea ce fac. Şi… s-au făcut baterii.

S-au realizat baterii de către elevi ai claselor a IX-a și a XII-a. Am văzut baterii clasice, prototipuri din secolul al XVIII-lea, prezentate didactic de către Raul, mentorul colegilor lui de clasă, cu care a meșterit la baterii într-un proiect comun. S-au prezentat baterii bio, din lămâi. Au fost și montaje serie foarte reușite, cu tensiune electrică semnificativă. Au fost și încercări nereușite.

chem02

Foto: arhiva personală Mirela Ardelean

Dar cum dincolo de fapte sunt oamenii. În spațiul nostru fizic și spiritual, LOGO Chem, am simțit că acești oameni care au muncit să prezinte colegilor lor modalități de producere a energiei electrice s-au făcut ei înșiși baterii pentru cei ce au asistat la activitate. S-a creat o energie care a urcat dinspre montajele de pe masa de lucru în spațiul dintre toti cei prezenți, s-a propagat în minți, în suflete, s-a făcut bucuria cunoașterii și mai ales bucuria de a fi împreună și de a împărtăși împreună cunoaștere, alături de alte calități cu care aceasta se îngemănează: ochii minții deschiși lucid spre realitatea din jur, voință și tenacitate în a cerceta, a crea, a descoperi, bucuria împărtășirii cunoștințelor și visurilor cu colegi, cu prieteni.

Toate ca toate, bateriile create au fost prezentate, explicate, analizate, aplaudate, dar cine poate explica incandescența ce ne-a ținut pe toţi pe vârful unui arc electric, de parcă eram electroni expulzați de pe orbite, angrenați într-o plasmă de încântare?

Da! Chiar așa. Cauza arcului electric ce s-a manifestat între orele 13-14, 30 ianuarie, în laboratorul de chimie de la Liceul Onisifor Ghibu, a fost… Raul! Ne-a scos de pe orbitele noastre cuminți, de oameni plictisiți, așteptând apatic încheierea mediilor și vacanţa, și ne-a făcut „laseri” de atenție și de încântare pe explicațiile lui despre producerea și conservarea energiei, despre surse neconvenționale de energie și despre viitorul energetic al Pământului,

A fost o călătorie fascinantă, iar Raul a fost pentru noi o enciclopedie din care ne-a invitat cu măiestrie, cu modestie, cu dragoste, să citim.

raul feat

Raul Pantiş. Foto: arhiva personală Mirela Ardelean

Printre energii nucleare, particule, conversii de energie și alte cele de știință pură pe care Raul le mânuiește cu aplombul datorat studiului intens și pasiunii sale pentru chimie, în mod special, și pentru științe, în general, cel mai de impact moment al său cred că a fost acela în care ne-a mărturisit, mai plastic, crezul său: e plăcut să te joci pe calculator, să vizionezi filme și altele de felul acesta, dar la un moment dat te plictisești și nu rămâi cu nimic; evoluția pare să te ducă spre insul gras cu o bere în mână de la 40 de ani, cu o viață monotonă, fără aspirații și realizări semnificative pentru viața unui om. Nu mai bine creezi ceva conform pasiunilor, afinităților tale, astfel încât, propunându-ți idealuri înalte și urmându-le, să fii cel ce aduce plusvaloare vieții tale, creând ceva măreț?

Ce ziceți de un nivel mai înalt de energie? Creată, stocată, transmisă altora, multiplicată, prin muncă, prin dragoste, prin visuri mărețe, pentru care merită să lupți?

chem01

Foto: arhiva personală Mirela Ardelean

Sus energia!

Prof. MIRELA ARDELEAN

mirela01

Prof. MIRELA ARDELEAN

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: