Valori, tradiţii şi obiceiuri – Comori ale sufletului românesc

Vineri, 22 februarie 2019, începând cu ora 13, În sala festivă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu se va desfăşura cea de-a treia activitate din cadrul proiectului regional iniţiat de Şcoala Gimnazială Avram Iancu Oradea, Valori, tradiţii şi obiceiuri – Comori ale sufletului românesc, ediţia I.

Activitatea se va desfăşura sub formă de concurs județean de folclor, Din zestrea străbunilor, pe două secțiuni: cântec popular şi dans popular.

În compeţiţie s-au înscris până în prezent zece instituţii şcolare.

Câştigătorii celor două secţiuni, la categoriile gimnaziu şi liceu, vor desemna reprezentanţii Bihorului la etapa regională a concursului care va avea loc în data de 24 mai 2019 în Oradea, Sala Florica Ungur.

Romina Suciu

ROMINA SUCIU

Cea care va reprezenta liceul nostru la această competiţie va fi Romina Suciu din clasa a IX-a C, care va interpreta melodia Vine sara luna-n prag.

Pentru că sunt izvorâte din experiență și înțelepciune de viață, din bucurie sau durere, din năzuință și dorurile românilor, din setea de liniște sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultură și tradițiile populare transmit valori și creează punți de legătură între generații.

Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile, care definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor, în ciuda scurgerii timpului. Cunoaşterea tezaurului folcloric, păstrarea şi transmiterea este o datorie a noastră pentru a păstra viu specificul satului nostru, este cartea noastră de identitate în faţa lumii.

Aşa cum orice prunc, prin fenomenul naşterii, capătă o identitate şi dobândeşte o informaţie genetică de care nu se poate detaşa niciodată, nici această cultură tradiţională nu-şi poate pierde identitatea şi nici valoarea de document a informaţiilor transmise de la o generaţie la alta.

Rolul cadrelor didacticeeste de a-i face pe copii să înveţe să preţuiască şi să respecte obiceiurile şi tradiţiile poporului în care s-au născut, să iubească meleagurile natale, portul românesc, dar şi sărbătorile care ne aduc în suflete atâta bucurie.

Elevii, la rândul lor, sunt şi ei dornici să se implice în astfel de activităţi în care să se simtă importanţi, să ştie că activităţile lor contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului.

Pornind de la ideea înţelegerii creaţiei populare autentice de către elevi printr-o experienţă directă în cadrul unui proiect educativ, Şcoala Gimnazială Avram Iancu Oradea a iniţiat proiectul regional Valori, tradiţii şi obiceiuri – Comori ale sufletului românesc alături de oameni dedicați, dornici să păstreze încă vie frumusețea tradițiilor și a datinilor, cântecul și dansul popular, meșteșugurile tradiționale, portul și graiul popular.

Proiectul şi-a propus pe parcursul mai multor activităţi Toamna-n şezătoare, Crăciunul în sat la noi, Iubește românește de Dragobete! – concurs de folclor Din zestrea străbunilor – etapa judeţeană, Mărțișorul între tradiție și modernitate şi ultima activitate sub forma unui concurs de folclor Din zestrea străbunilor – etapa regională şi expoziție de artă populară, să aducă în atenție tradițiile și obiceiurile, graiul și folclorul autentic românesc, portul și bucătăria țărănească, frumusețea și meșteșugurile autentice, care fac parte din patrimoniul cultural al zonei de vest și al întregii țări.

Concursului judeţean Iubește românește de Dragobete din cadrul concursului regional cu participare internaţională Valori, tradiţii şi obiceiuri – Comori ale sufletului românesc din 22 februarie 2019 organizat la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea va reuni în sala festivă un număr de 12 şcoli din tot judeţul: Colegiul Național Iosif Vulcan Oradea, Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, Liceul Tehnologic Sanitar VasileVoiculescu Oradea, Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea, Școala Gimnazială Avram Iancu Oradea, Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș, Școala Gimnazială Aurel Pop Oșorhei, Școala Gimnazială Ovidiu Drimba Lugașu de Jos, Școala Gimnazială Nr. 1 Vârciorog, Școala Gimnazială Octavian Goga Oradea.

În derularea acestor activități avem trei parteneri de seamă: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Oradea, precum şi Asociaţia de Părinţi a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea.

Evaluarea prestației concurenților la secţiunea Dans popular şi Dor de cântec popular va fi făcută de către un juriu format din cadre didactice de specialitate, specialiști în domeniul dansului popular şi interpreți de folclor, care, prin obiectivitate şi professionalism, vor desemna câştigătorii care vor reprezenta Bihorul la faza regională a acestui concurs: dna prof. Zaha Alina – prof. de muzică la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu, dl Adrian Balog – coregraf dans popular – Ansamblul Crişana, dl Ionel Ban – solist de muzică popular, dna prof. Ioana Şandor – prof. de muzică la Lit. Lucian Blaga Oradea, dna prof. Emilia Negru – prof. de Educaţie plastică la Lit. Aurel Lazăr Oradea.

Se vor acorda diplome pentru Premiul I, II, III, Menţiune şi diplome de participare.

Invitații vor avea și ei surprize pregătite pentru public. Dl Balog Adrian, coregraf la Ansamblul Crișana, va pregăti un moment artistic cu mult joc şi voie bună.

Alături de noi va fi şi dl prof. Sanislav Alexandru pentru a ne transmite gândurile și bogatele sale învățături, adunate de-lungul unei vieți întregi, despre semne şi înscrisuri multimilenare conservate pe obiectele populare româneşti.

alex joc feat

ALEX DAVID

Elevul Alexandru David din clasa a IX-a B, pasionat de folclor, ne va interpreta şi el un cântec din zona Bihorului, D-amu-s nealcoş fecior.

Elevii din clasa a XII-a vor prezenta o scenetă care ne va duce înapoi în timp, în sec. XVII, în spațiul magnific din Țara Beiușului, unde țăranii români construiesc biserici de lemn, adevărate valori tradiționale date de vechime, soluțiile arhitecturale adoptate, modul în care au fost ornamentate, atât la nivelul motivelor sculpturale, cât, mai ales, în ceea ce privește estetica picturii interioare.

folclorjpg

Foto: arhiva personală Violeta Jăhăleanu

Îi aşteptăm cu drag pe toţi în mijlocul nostru şi le urăm mult succes!

Prof. VIOLETA JĂHĂLEANU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: