LAVINIA HĂLMĂGEAN: Iubeşte orice şi oricum, dar iubeşte!

M-am tot gândit ce subiect aş putea să abordez în ultimul articol din acest semestru. M-am gândit la tot felul de recenzii ale cărţilor pe care le-am citit sau subiecte de genul acesta, dar apoi mi-a venit ideea să scriu despre ceva ce fiecare dintre noi cunoaştem.

Ceva despre care fiecare persoana ar putea vorbi, scrie, explica sau discuta, apoi mi-am dat seama care era subiectul perfect: IUBIREA.

Iubirea e un sentiment despre care fiecare dintre noi am putea spune ceva pentru ca e ceva ce ne insoteste din momentul venirii pe lume pana in momentul in care parasim tot ce avem aici pe pamant luandu-ne ramas bun de la cei pe care ii iubim. Iubirea poate fi in mai multe feluri, iubirea poti sa o simti fata de orice te inconjoara, nu doar fata de persoanele din viata ta.

Pentru mine iubirea inseamna sa-mi vad familia fericita si sanatoasa, iubirea este atunci cand ajung acasa iar cinci boticuri si tot atatea codite ma intampina fericite la poarta, iubirea inseamna sa iubesti un om chiar daca nu aveti legatura de sange, dar cu toate acestea sa simti ca ai face orice pentru el si sa iti doresti sa iti petreci toata viata cu aceasta persoana. Iubirea o simti atunci cand prietenii iti sunt alaturi. Iubirea e atunci cand un bebelus zambeste si iti da un pupic umed.

Iubirea este in diferite forme, toate frumoase.

Dar de ce avem nevoie de iubire?

Oamenii de știință, din diferite domenii, încearcă de sute de ani să descifreze și să înțeleagă mecanismul care se află în spatele iubirii umane. Observatorii, cu sânge rece, vorbesc despre un schimb reciproc al doleanțelor. Specialiștii din sfera istoriei consideră că nu este altceva decât un obicei cultural de natură sentimentală, inventat de trubadurii francezi ai secolul al XIII-lea. Biologii și antropologii percep iubirea ca pe o strategie prin care se asigură moștenirea genetică și reproducerea umană.Dar pentru cei mai mulți dintre noi, iubirea este o stare misterioasă și de nedescifrat, care poate fi pusă în cuvinte, dar totuși este de nedefinit. În viziunea lui Benjamin Franklin, mintea strălucită a secolului al XVIII-lea, iubirea este schimbătoare, trecătoare, întâmplătoare.

Tot mai mulți oameni aleg să trăiască în diadă, studiile internaționale arată că la nivel mondial rata relațiilor de prietenie este tot mai scăzută și rata de neîncredere este în creștere. Astfel, partenerul devine principala sursă de afectivitate și de apartenență, în timp ce pentru bunicii noștri această sursă era reprezentată de comunitatea în care trăiau.

Mai mult decât atât, cultura de duzină susține tot mai mult ideologia romantică. Filmele și serialele de dragoste inundă mintea telespectatorului cu scenariile iubirii romantice, șoptindu-i repetat că altfel nu se poate. În esență nu este deloc surprinzător că statisticile recente din SUA și Canada arată că obiectivul de viață al omului modern, înainte de stabilitatea financiară și carieră, este întemeierea relației de iubire.

În psihologia ultimelor trei decenii constatăm apariția unei noi ideologii cu privire la fascinanta stare a iubirii. În zilele noastre putem afirma că iubirea este meritul evoluției, cel mai important mecanism de supraviețuire al speciei umane. Dar nu pentru că determină reproducerea – reproducerea este posibilă și în lipsa iubirii – ci pentru că sub influența iubirii dezvoltăm legături emoționale cu una sau mai multe persoane, alese, care devin pilonul nostru de susținere în momente de furtună și vijelie. Iubirea este un scut de protecție, construit pentru a ne ocroti echilibrul interior.

Nevoia de atașament afectiv (sau emoțional), dorința de a identifica o persoană, în brațele căreia ne putem ascunde, și de la care putem solicita îmbrățișări și protecție – se află în genele și sângele nostru. Iubirea este pentru supraviețuirea umană la fel de importantă ca apa, hrana, acoperișul. Avem nevoie de atașament pentru a rămâne sănătoși fizic și mintal pentru a supraviețui.

LAVINIA HĂLMĂGEAN

lavinia halamagean

LAVINIA HĂLMĂGEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: