Lansarea la Beiuș a albumului „Bisericile de lemn din Țara Beiușului – Tezaur arhitectural al județului Bihor”. Plus VIDEO

Marţi, 29 ianuarie 2019, echipa proiectului „Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului” am vernisat albumul „Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului – Tezaur arhitectural al judeţului Bihor”, pentru a doua oară, dar de data aceasta în Beiuş, în inima tărâmului care adăposteşte minunatele monumente de lemn.

BEIUS

Foto: ALEX LASCU

Evenimentul a avut loc începând cu ora 13:00 în sala mare a Primăriei Municipiului Beiuş, unde s-au adunat atât elevii echipei de proiect, cât şi rudele lor, alături de preoţii de la parohiile care au în grijă bisericile de lemn.

Vernisajul a fost deschis de d-l. prof. Bogdan Cosmin care ne-a prezentat prezidiul, apoi dând ştafeta Narcisei Dărăban, care a povestit publicului în ce a constat proiectul nostru. În continuare am interpretat dramatizarea construirii unei biserici de lemn, scenetă care am jucat-o atât la faza naţională a Concursului „Cultură şi Civilizaţie în România” de la Galaţi, cât şi în şcoala noastră.

 

Mai apoi d-l. prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, şi d-l. prof. Cristian Ţoţa, muzeograf la Muzeul Municipal Beiuş, au prezentat şi descris albumul auditoriului, alături de discursuri pe tema bisericilor de lemn în sine. Membrii prezidiului au cuvântat fiecare, iar în final au fost înmânate exemplarele din carte. Fiecare preot paroh a primit un număr egal de albume, care pot fi achiziţionate din parohiile satelor care au în grijă bisericile de lemn.

LISTA SATELOR CU BISERICI DE LEMN

 1. Com. Budureasa – satul Saca

 2. Com. Bunteşti– satele Brădet, Dumbrăvani şi Stânceşti

 3. Com. Căbeşti– satele Goila şi Gurbeşti

 4. Com. Câmpani – satul Fânaţe

 5. Com. Ceica – satele Ceişoara, Cotiglet şi Duşeşti

 6. Com. Dobreşti – satele Luncasprie şi Topa de Jos

 7. Com. Drăgăneşti – satele Belejeni, Şebiş şi Talpe

 8. Com. Lazuri de Beiuş – satele Hinchiriş şi Lazuri de Beiuş

 9. Com. Pietroasa – satul Cociuba Mică

 10. Com. Pomezeu – satele Câmpani şi Vălani de Pomezeu

 11. Com. Remetea – satul Petreasa

 12. Com. Rieni – satele Cucuceni, Rieni şi Valea de Jos

 13. Com. Sâmbăta – satele Copăceni, Ogeşti şi Rotăreşti

 14. Com. Şoimi – satul Şoimi

 15. Com. Tărcaia – satele Mierag, Tărcăiţa şi Totoreni

Astfel, în urma acestui eveniment, am finalizat integral proiectul finanţat prin Bursa Talentelor, program al Fundaţiei Comunitare Oradea.

Deşi acest capitol este încheiat cu succes deplin, activitatea noastră, a ocrotitorilor voluntari ai bisericilor de lemn din Ţara Beiuşului – tezaur arhitectural neprecupeţit al judeţului Bihor, va continua în diferite forme, în viitorul proxim.

Aceste biserici sunt semnul nostru şi moştenirea voastră. Iubiţi-le! Păstraţi-le! Aveţi grijă de ele şi nu le lăsaţi să piară!

ANDREI OROS

andrei oros

ANDREI OROS. Foto: Andreea Greu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: