IVANCOV & MICULESCU: „Luceafărul” eminescian în 3D. Plus VIDEO

Renumita poezie Luceafărul a primit o nouă înfățișare, realizată de un moldovean stabilit în Canada. De ce este așa specială această înfățișare? Este vorba de o animație la care s-a depus mult efort.

catalina luceafarul

CGI Animated Short Film HD “Luceafarul” by Cebotari Ion – screenshot

La împlinirea celor 169 de ani de la nașterea lui Mihail Eminovici, cunoscut sub numele de Mihai Eminescu, Ion Cebotaru a creat un videoclip animat, pentru a arăta o altă latură a literaturii, știind că Mihai Eminescu a dat voce literaturii române cu poeziile sale de dragoste.

Pe site-ul www.unica.md acesta a declarat: „Luceafărul de Mihai Eminescu a fost pentru mine întotdeauna ceva mai mult decat o poezie. Am pătruns in esența poeziei și am lăsat imaginația să zboare, m-am dedicat 101% ca să redau exact toata subtilitatea si esenta  strofelor. Am trăit de unul singur toate etapele producerii unui film de animație, de la development, pre-production, production si post-production. Am acumulat o experienta enormă și am pus in practică muetode de producere noi, alocuri unicale”.

Domnul profesor de Literatura română Alexandru Popoviciu ne-a răspuns cu mare drag câtorva intrebari, prima fiind de unde a primit informația despre acest videoclip. Dl Popovici ne-a spus ca a primit un mesaj de la o fostă eleva de al lui, care a invațat in şcoala noastră şi care acum este și ea profesoară.

Cu ce sentimente priveşte animația? „Această  animație mi-a transmis sentimente de bucurie, de mândrie, deoarece ca profesor de Limba si literatura română văd oameni care se implică şi care încearcă să-l înțeleagă pe poet; pot să vă marturisesc că la a treia parte am și lăcrimat.”

alexandru popoviciu

Prof. ALEXANDRU POPOVICIU. Foto: Alexia Miculescu

Dl Popoviciu ne-a spus ca înca din primii ani din învățămant a vazut elevi care desenau scene din poezii, precum plopii din poezia Pe lângă plopii fara soț, sau dealul din Sara pe deal și multe altele. Elevii iși arată talentele și incearcă să reproducă ceea ce poetul a vrut sa transmită prin acele pete de cerneala lasate pe foaia din caietul sau. Chiar daca Eminescu este un poet neînțeles, lumea continua sa încerce să îl înțeleaga.

despre eminescu02

Foto: arhiva logopaper

Mulțumim domnului profesor pentru timpul acordat și îl felicităm şi noi pe Ion Cebotaru, cu care ne mândrim pentru ceea ce a creat.

CRISTINA IVANCOV, ALEXIA MICULESCU

alexia miculescu si cristina ivancov

ALEXIA MICULESCU şi CRISTINA IVANCOV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: