MARIA PAŞCALĂU: Construiește-ți un viitor în jurnalism! (IV)

Serialul Construiește-ți un viitor în jurnalism! a ajuns la ultimul episod. În această ultimă parte vă vom prezenta câteva dintre subiectele pe care ar trebui să le abordeze un elev de la profilul filologie-jurnalism, ca și câteva consideraţii privind modul în care jurnalismul de calitate dispare și presa tabloidă cucerește teren în fiecare zi.

press02

Sursă imagine: Facebook UVT TV

Aș începe prin a sublinia faptul că doamna lector universitar doctor Adina Baya a ținut să ne felicite pentru acest blog. Domnia-sa crede că participarea la această platformă reprezintă o pregătire bună pentru o viitoare carieră în jurnalism și comunicare.

O condiție importantă pentru un viitor jurnalist este implicarea activă în comunitatea din care face parte, mai exact participarea la diverse evenimente curente și investigarea lor, filmând, înregistrând  sau luând notițe la fața locului și vorbind cu organizatorii. Astfel de evenimente pot fi: zile ale porților deschise, competiții sportive sau pe discipline, Balul bobocilor, târguri de joburi, lansări de carte sau alte evenimente culturale.

În plus, un blog școlar mai poate include articole-portret ale unor elevi cu merite deosebite, interviuri cu profesori, dezbateri pe teme de interes și investigarea altor subiecte de interes pentru cititori.

Curiozitatea jurnalistului, dorința de a afla ceva nou și de a comunica acel lucru, intervievarea persoanelor ce pot oferi informații – toate reprezintă premisele unor articole bune.

Scăderea vizibilă a calității presei este un fenomen care afectează mass-media din întreaga lume, dar cel mai bine se vede în țări cu un sistem economic fragil de susținere a instituțiilor media. România se încadrează în această categorie.

Moartea lentă a presei scrise și ascensiunea celei online au însemnat o lovitură serioasă pentru capacitatea canalelor media de a se susține economic. În goanna după click-uri, multe publicații lasă calitatea pe locul doi, publicând fake news, articole insufficient documentate, copiate, bazate pe zvonuri.

Publicul, de multe ori prea puțin educat să recunoască jurnalismul de calitate, se lasă păcălit și citește presa tabloidă. În același timp, însă, își pierde încrederea în jurnaliști și în capacitatea lor de a oferi informații corecte, neutre, relevante.

Televiziuni mari sunt influențate politic sau au emisiuni de dezbateri ce promovează bârfa și informația părtinitoare, în locul celei echilibrate, documentate.

Doamna lector universitar doctor Adina Baya are încredere în faptul că ceea ce vedem acum este doar o fază tranzitorie. Pe măsură ce publicul va devein mai educat și mai selectiv, canalele media de calitate vor câștiga teren.

În multe țări dezvoltate, astfel de canale media online se susțin, total sau parțial, prin crowdfunding, adică bani veniți de la cititori care apreciază munca jurnaliștilor și înțeleg că fără ea societatea are de suferit. În România acest model de business media e la început, însă cu timpul poate va prinde teren.

Cu cât vor fi mai mulți jurnaliști care își fac treaba profesionist, fără compromisuri etice, cu atât credibilitatea meseriei va crește.

press04

Sursă imagine: Facebook UVT TV

Dna prof. Baya crede că, prin valorile pe care le promovează, Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării își aduce contribuția la această țintă.

doamna Adina Baya, Lect. Univ. Dr. în cadrul UVT, specializarea Jurnalism.

Doamna Adina Baya, lect. univ. dr. în cadrul UVT, Specializarea Jurnalism

ŢINEM SĂ MENŢIONĂM FAPTUL CĂ TOATE INFORMAŢIILE PE CARE VI LE PREZENTĂM NE-AU FOST OFERITE DE CĂTRE DOAMNA ADINA BAYA, LECT. UNIV. DR. ÎN CADRUL UVT, SPECIALIZAREA JURNALISM.

MARIA PAȘCALĂU

pascalau.maria99@gmail.com

Maria’s Blog

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: