Ce ai face dacă ai fi o zi ministrul învățământului?

În Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, în data de 5 octombrie, de Ziua Educaţiei, elevii câtorva clase au avut de răspuns la cinci întrebări generice. E vorba de doua clase de liceu şi una de gimnaziu.

Una din întrebări a fost următoarea: Ce ai face dacă ai fi o zi ministrul învățământului?

ionut nistor

Foto: IONUȚ NISTOR

Redăm mai jos o selecție din răspunsurile acestora.

 

Dacă aș fi ministrul educației pentru o zi, m-aș asigura că toți copiii din această țară să aibă o școală la care să meargă, fie că sunt de la oraș sau din zone defavorizate, oricare ar fi religia lor, din orice familie ar proveni și orice culoare a pielii ar avea. Dar școala înseamnă mai mult decât o simplă clădire – o școală în care copiii să învețe să scrie și să citească și profesorilor chiar să le pese, să nu o facă ca pe obligație, doar pentru a-și primi salariul. Aud și văd în fiecare zi oameni care nu își pot vorbi limba și mi se pare rușinos. Și desigur ca fiecare școală să aibă facilități: încălzire, manuale, dar și interes din ambele părți, și elevi, și profesori. (se semnează Antonia, 15 ani)

 

Dacă aș fi o zi ministrul învățământului, aș da o regulă pentru profesorii ce dau multe teme copiilor, deoarece copiii au într-o zi cel puțin cinci ore la școală pentru studiu, iar acest lucru ne ia din timpul ce ar trebui să îl petrecem cu familia. Părinții nu trăiesc veșnic, dar în schimb noi putem acumula informații pe tot parcursul vieții. (Andreea, 15 ani)

 

Nu mi-ar ajunge o zi să schimb tot. Ce îmi doresc, dacă aș avea această ocazie, aș scoate acea lege cu școala obligatorie, deoarece nu toți oamenii își doresc educație sau educația nu este pentru toți oamenii – cum este să mergi într-un loc unde poate nu îți dorești și care poate nu te va ajuta cu nimic. Nu poți obliga pe nimeni să învețe, nu poți obliga la educație. (Oana, 15 ani)

 

Aș repara tot ce au stricat oamenii cu această putere din prezent, pentru că elevii nu pot să-și atingă toate scopurile și cotele maxime de fericire, dacă toată ziua sunt între patru pereți învățând. (Denisa, 14 ani)

 

În acea zi aș da afară toți profesorii incompetenți și aș face o programă școlară flexibilă, după placul elevilor. (Mario, 14 ani)

 

Dacă aș fi ministrul învățământului pentru o zi, aș scoate testările de la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a și temele pentru acasă, deoarece elevii au pasiuni distincte, de care probabil nu au timp. (Alexia, 15 ani)

 

Întrebările au fost inspirate de cartea Experimentul Zaica (2000), în care profesorul de pictură  Dorel Zaica a strâns o colecţie de răspunsuri ale elevilor săi, într-o viaţa de dascăl.

au consemnat PATRICK ANDRAS și SAMUEL VAIDA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: