RALUCA VERDEȘ & DALIA CIOARA: Informaticieni în Spania

O parte din elevii clasei a XII-a C, profilul matematică-informatică, au avut parte cu adevărat de o “Școala altfel”. Timp de 18 zile, între 29 septembrie și 17 octombrie, însoțiți de diriginta lor, doamna profesoară Nicoleta Turean, s-au deplasat în Spania, localitatea Granada, iar în ultima săptămană li s-a alăturat și domnul director Iulius Timar.

elevi granada

Cei 16 elevi au facut practica la diferite firme spaniole: au programat roboti, au facut documente, printari digitale, site-uri web si multe altele. Acestia au fost cazati intr-un bloc de locuinte, distribuiti in doua apartamente.

Pentru a afla mai multe despre proiect si parerile participantilor, am vorbit cu domnul director Timar, cu doamna profesoara Turean si cu elevii Ioana Vasile (XIIC) si Stelian Furtos (XIIC).

iulius-timar

Prof. IULIUS TIMAR

“Proiectul a fost scris in ianuarie 2017, a fost depus la ANPCEFP (Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale) in 2 februarie 2017 si aprobat in iunie 2017. Proiectul are ca obiectiv formarea a 32 de elevi din clasele de matematica – informatica, in domeniul informaticii. Primii 16 elevi au plecat in Portugalia, in noiembrie 2017, iar 16 elevi au fost in Spania (Granada) in perioada 29 septembrie – 17 octombrie 2018. Cred ca elevii au dobandit cunostinte noi atat in domeniul informaticii, precum si cultural. In afara orelor de practica, au avut excursii in Malaga, Gibraltar, Parcul Stiintific Granada, catedrale din Granada si vizita la Alhambra. In 2018 am depus un alt proiect la agentie si vor pleca 16 elevi din clasa a XI-a C, in februarie 2019 in Portugalia si 16 elevi din clasa a X-a C, in februarie 2020 in Cipru”, ne-a declarat domnul director Iulius Timar.

Doamna profesoara Turean Nicoleta ne-a spus urmatoarele: “Am participat ca profesor insotitor la acest proiect impreuna cu 16 elevi (7 fete si 9 baieti) din clasa a XII-a C, unde sunt diriginta. Elevii au foarte apreciati de catre personalul din firmele partenere, unde au facut stagiul de practica din Granada. Acestia au fost punctuali, buni vorbitori de limba engleza si dornici sa se implice in toate activitatile organizate. Obiectivele proiectului au fost sa ajute elevii sa beneficieze educational, lingvistic si cultural de o experienta de educatie informala intr-o alta tara europeana. Ca produse finale ale proiectului, au fost realizate site-uri web, care au fost prezentate in ultima zi a sederii. Pentru prestatia deosebita si munca depusa a elevilor, au fost rasplatiti de catre firmele intermediare cu certificate in domeniu. Pentru mine ca profesor, acest proiect a fost foarte util si interesant, deoarece am vazut cum elevii isi doresc sa faca tot ce li s-a cerut si am fost foarte impresionata de realizarile lor. In viitor, as dori sa concep si sa particip la cat mai multe proiecte educationale.”

ioana vasile

IOANA VASILE

Ioana Vasile (clasa a XII-a C): “Pentru mine Spania a fost o experiență de neuitat pe care mi-aș dori sa o mai repet și în alte proiecte Erasmus. Oamenii de acolo sunt foarte pozitivi, ceea ce cred că am putea prelua și noi, toată lumea este îmbrăcată foarte viu colorat. Am reușit să îmi îmbunătățesc abilitățile de comunicare și să învăț chiar și limba spaniola.”

STELIAN FURTOS

STELIAN FURTOS

Stelian Furtos (clasa a XII-a C): “Nu am sa uit niciodata experienta traita in Spania, a fost ceva inedit. Din punctul meu de vedere, totul a fost in regula pe durata sederii noastre acolo, oamenii au fost foarte primitori si caldurosi cu noi, mediul unde am facut stagiul de practica a fost foarte calm, iar colegii mereu erau incantati sa ne ajute. Am plecat din acel loc cu amintiri frumoase si ganduri bune si am descoperit cum este sa fii independent.”

RALUCA VERDEȘ, DALIA CIOARA

raluca verdes dalia cioara

RALUCA VERDEȘ si DALIA CIOARA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: