LARISA BĂRCUI & DENISA CURPAŞ: Filme care-ţi fac pielea de găină

Primul film horror a apărut în Franța, în anul 1896, Le manoir du diable. De atunci, filmele de acest gen au prosperat si au devenit tot mai apreciate de către publicul din întreaga lume, stârnind interes, datorită momentelor de suspans şi poveştilor captivante în jurul cărora se învârte întreaga acţiune.

horror

Foto: LARISA BĂRCUI

Toate aceste elemente trebuie să provoace urmăritorilor sentimente de frică, dar totodată să le placă.

Am cerut opinia domnului profesor de religie Cosmin Bogdan, de la Liceul Onisifor Ghibu, legat de acest subiect. Domnia-sa spune că nu stie dacă filmele horror fac bine psihicului, nu poate să-şi dea cu părerea pe baze ştiinţifice. El personal nu e fan al genului, dar nu e nici împotrivă, deoarece fără îndoială majoritatea acestor filme au şi o bază morală – e precum o metaforă pentru lupta de a ne păstra sufletul curat în această lume încrâncenată, plină de rău şi factori care ne înspăimântă în viaţa de zi cu zi.

Aşadar, filmele  horror nu sunt un lucru atât de rău pe cât tind unii să creadă.

COSMIN BOGDAN

Prof. COSMIN BOGDAN

„Ne place sa vedem filme horror pentru ca ne place sa fim speriati, trezesc instincte de conservare. Din punct de vedere filozofic, nu religios, e o lectie de morală în fiecare astfel de film, spune prof. Cosmin Bogdan. De exemplu, ultimul film vazut de mine, Hostel, despre motivele şi cauzele oamenilor care fac rău, mi s-a părut un film inteligent”.

Următoarea opinie pe care am cerut-o a fost a unui fan al genului. „Nu imi plac filmele horror proaste, îmi plac cele cu poveste. Sincer, nu stiu de ce imi plac… E amuzant sa te uiti la ceva ce te-ar putea speria, creeaza mult suspans si imi place suspansul. Pe de-o parte, cred ca ne poate afecta si psihic, deoarece ne face paranoici… Dupa ce vezi un film cu adevarat de groază, creierul tau o ia razna si își imaginează monștri in fiecare coltisor din cameră. Pe de alta parte, poate sa aiba si efecte pozitive asupra noastra, deoarece ne face mai puternici si curajosi. Cred ca un astfel de film iti poate ascuti simturile, intr-un sens bun”.

În cele din urmă, am intrebat-o pe doamna psiholog  Ionela Belbe, de la Liceul Onisifor Ghibu, care sustine că filmele horror au aparut din ideea ca persoanele doresc mai multa stimulare.

ionela belbe

Psih. IONELA BELBE. Foto: Lavinia Hălmăgean

„Pe zi ce trece, devenim tot mai greu de uimit, de aceea ne plac filmele horror, pentru ca uneori reusesc sa ne uimeasca. Dar acestea actioneaza negativ asupra noastra, deoarece transmit mesaje violente, iar o persoana neexperimentata si fara discernamant poate sa preia exemplul negativ ca model. Creierul unui copil nu e dezvoltat complet, astfel că sunt foarte influentati de mass-media, de aceea multe filme pot fi vizionate doar cu acordul parintilor, ca si cum responsabilitatea ar fi pasata in sarcina parintelui. E importanta varsta la care ne uitam la acest gen de filme. Un copil mic sau o persoana mai emotiva si sensibila  se poate speria mai tare si poate fi afectata, dezvoltand anxietate, inconfort, nesiguranta sau temeri”.

Doamna psiholog sustine ca filmele horror ar trebui vizionate numai dupa 18 ani, dar depinde de personalitatea fiecaruia, deoarece unii simt nevoia adrenalinei si acei oameni nu sunt atat de afectati, comparativ cu cei mai emotivi.

In multe cazuri, copii mici au vizionat astfel de filme si strigau noaptea, aveau cosmaruri sau aveau atacuri de panica, deoarece creierul nu a reusit sa-si dea seama care e diferenta dintre film si realitate.

În concluzie, doamna  psiholog este de parere ca aceste filme au un efect negativ asupra psihicului.

Noi nu putem spune decât că fiecare vede lumea cu alţi ochi, din perspective diferite şi infinite. Fiecare vede altfel ceea ce poate fi numit terifiant.

LARISA BĂRCUI, DENISA CURPAŞ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: