NATALIA CHIŞ & CYNTHIA LACATÂŞ: Şcoala în Belgia

Octavia-Ana Blaga, în vârstă de 16 ani, este elevă la Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea, în clasa a X-a. Împreună cu familia ei, a avut ocazia să locuiască în Belgia timp de trei ani. Octavia ne-a dat câteva detalii despre viaţa şi învăţământul din Belgia.

 

Prima dată s-a dus în Belgia pentru că tatăl ei a organizat un festival despre limba şi cultura română la Bruxelles, iar a doua oară pentru că ea şi fratele ei au primit bursă la o şcoală privată.

Când a ajuns prima oară, a făcut clasa a VI-a în Bruxelles, la o şcoală de stat, iar a doua oară când a mers, a făcut clasa a VIII-a şi a X-a, sărind clasa a IX-a, stand într-un orăşel aproape de Leuven.

Octaviei i-a fost uşor să înveţe limba franceză, profesorii ocupându-se separate de ea şi fratele ei, lucrând cu fiecare dintre ei.

În sistemul de învăţământ belgian, ciclul primar şi cel gimnazial sunt cuplate până în clasa a VI-a, iar din a VII-a începe liceul.

La Schola Nova, şcoala privată unde a studiat Octavia, în fiecare zi cursurile încep la ora 9, iar la cele de stat de la 8. Luni, marţi şi joi orele se termină la 16:25, iar miercuri şi vineri orele se termină repede, la 12. Pauza mare ţine o oră, iar în rest sunt pauze de 15, respectiv 5 minute. O oră de curs durează 50 de minute. La şcolile private, vinerea, în funcţie  de programul fiecăruia, se fac activităţi extracuriculare precum teatru, muzică, lecţii de înot sau cursuri de pictat.

La şcoala în care a fost Octavia, materiile în plus pe care le avea faţă de şcolile de la noi erau greaca veche, olandeza, teatrul, arta, cântatul la un instrument.

Cursurile se desfăşurau în limba franceză.

Schola Nova era, în esenţă, doar pentru limbi clasice şi artă.

Ca şi la noi, există profesori diferiţi la fiecare materie. Profesorii sunt punctuali, răbdători, predau materia din plăcere şi se asigură că fiecare elev a înţeles lecţia predată.

Relaţia dintre elevi şi profesori este una mai apropiată, iar dacă apare o problemă, profesorul vine şi discută cu elevul în particular.

Acolo sunt examene periodic la fiecare materie, un  examen de intrare la  liceu, asemănător cu evaluarea naţională din clasa a VIII-a, şi un examen la sfârşit de liceu.

La şcoala de stat  nu există un număr anume de elevi într-o clasă; la Schola Nova, şcoală privată, există maxim zece elevi într-o clasă, ca profesorul să se poată ocupa de fiecareîn parteşielevulsăînţeleagămai bine.

Sistemul de notare rămâne în mare parte la latitudinea profesorului; de obicei, nota este punctată de la x/100  şi cu câte puncte din oficiu vrea profesorul.

Octavia a fost bine primită de populaţia locală. Majoritatea locuitorilor s-au comportat foarte drăguţ.

Timpul  liber petrecut de un adolescent belgian tipic nu diferă de cel al unui adolescent român obişnuit.

„Încurajez cât mai mult călătoritul şi învăţatul unei noi limbi, astfel cunoscând şi o nouă cultură, ceea ce îţi deschide orizonturile”, spune Octavia.

La întrebarea „Unde e mai bine să faci şcoala?”, ne-a spus: „Nu există un «mai bine». Depinde foarte mult de perspectiva fiecăruia şi de ceea ce îţi doreşti de la viaţă.”

NATALIA CHIŞ chis.natalia.maria@gmail.com, CYNTHIA LACATÂŞ cynthialacatas19@gmail.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: