Talent sau trudă?

Trăim într-o societate obsedată de realizări, grăbită să aplice etichetele talentaţi şi talentate tuturor celor care au realizat cât de cât ceva.

narcisa daraban munca grea mai buna ca talentul.jpeg;

Artwork: NARCISA DĂRĂBAN

Oamenii de succes sunt adesea descrişi ca supraumani, născuţi cu abilităţi magice care îi separă de restul rasei umane. De exemplu, actorii premiaţi sunt catalogaţi ca fiind talentaţi, precum şi cei care au reuşit în afaceri. Dacă persoana în cauză este tânără, este deosebit de probabil să fie etichetată în acest fel.

Mass-media nu este interesată de munca grea sau de efortul pe care trebuie să-l pună aş-numitele persoane talentate inainte de a se vedea rezultatele. Societatea noastră judecă pe cineva in funcţie de realizări şi presupune că trebuie să aibă daruri înnăscute. Nu ne oprim şi nu apreciem efortul care este necesar pentru scrierea un roman bestselling, o companie cu performanţe ridicate sau o piesă uimitoare de artă. Tindem să presupunem că „talentul” generează, în mod natural, rezultate excelente.

Puteţi vedea această credinţă care operează în întreaga societate. De exemplu, funcţionând pe baza presupunerii că cineva este fie talentat, fie mediu, companiile folosesc adesea testele IQ pentru a scana persoanele care se presupune că aplică pentru un job. Întreprinderile sunt obsedate de observarea şi formarea „celui mai bun”. În multe cazuri, „cel mai bun” este echivalat cu „oamenii care se pare că s-au născut cu abilităţi înnăscute”.

 

Adevărul despre munca grea

Deşi mass-media crede altfel, munca grea nu este talent. Când întâlniţi sau auziţi despre o persoană de succes, este uşor să credeţi că s-au născut având în posesia lor daruri fabuloase. În realitate, există numeroase exemple de oameni celebri care s-au bazat pe munca grea.

De exemplu, legendarul baschetbalist Michael Jordan a fost dat afară din echipa de baschet din liceu, dar a devenit unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile. Pionierului de animaţie Walt Disney i s-a spus că nu are idei originale şi că îi lipseşte imaginaţia, de către ziarul care l-a concediat, iar Oprah Winfrey a fost odată informată că „nu este potrivită pentru televiziune”. Aceste povestiri ilustrează faptul că nu toate succesele îşi găsesc recunoaşterea imediată. Este o muncă grea şi o perseverenţă, care în cele din urmă atrag răsplata.

NARCISA DĂRĂBAN

Read the rest in Paperless

narcisa-daraban

Narcisa Dărăban

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: