RUBEN CARȚON & NAOMI CODOBAN: Ghibu la Iaşi

O mai țineți minte pe Oana Vaida? După participarea la faza județeană a Olimpiadei de științe socio-umane, disciplina Logică, aceasta s-a calificat mai departe la faza națională, care a avut loc la Iași pe data de 4 aprilie 2018.

oana

OANA VAIDA

Prin multă muncă și multe încurajări, Oana s-a întors acasa mai mult decât fericită, ocupând locul 6 din 41 de candidați, un rezultat demn de lăudat.

Din dorința de a afla mai multe despre experiența pe care Oana a trăit-o și cum a afectat-o această etapă din viața ei, am decis să îi punem câteva întrebări.

REPORTERI: De la primul reportaj despre tine, simti ca a crescut sentimentul de indragire a logicii in viata ta? Te-ai apropiat mai mult de aceasta?

OANA: Începând din clasa a IX-a Logica mi-a fost o materie dragă, deci nu pot să spun că admirația față de ea a crescut de la ultimul reportaj, ci mai degrabă a rămas constantă la un nivel înalt, ceea ce e un mare lucru, mai ales având în vedere că în clasa a X-a nu mai faci această materie minunată. Chiar dacă nu m-am apropiat mai tare de Logică, această materie m-a apropiat de alte persoane, ceea ce este la fel de îmbucurător pentru mine.

 

REPORTERI: Cum a fost drumul pana la Iasi?

OANA: Drumul până la Iași a fost lung și obositor. Am călătorit cu trenul și am făcut 13 ore atât la dus, cât și la întors. La început, drumul a fost încărcat cu emoții și o liniște apăsătoare, deoarece noi, fetele care am fost, încă nu ne cunoșteam, la venire atmosfera a fost mai destinsă, însă gândul la casă ne apăsa.

 

REPORTERI: Care ti-a fost primul gand cand te-ai trezit in ziua olimpiadei?

OANA: Chiar primul gând în acea dimineață a fost încurajarea ce mi-o adresa doamna profesoară înainte fiecărei etape: „Oana, arată-le ce poate Ghibu!” Mi-am început ziua cu o stare de spirit bună, visând la rezultate cât mai satisfăcătoare.

 

REPORTERI: Ne poti descrie atmosfera si sentimentele pe care le-ai trait in timpul olimpiadei?

OANA: Dintre toate fetele din Bihor, eu am fost singura fără emoții și sigură pe mine înainte de probă, însă când am intrat în sala în care fusesem repartizată, când mi-am văzut concurența, am început să am unele temeri și îndoieli. O grămadă de gânduri tulburătoare și emoții copleșitoare au năvălit peste mine. Am primit subiectul, l-am citit, însă tot am fost stresată. Se simțea o tensiune în toată încăperea. Am început să mă relaxez și să mă simt în largul meu de-abia după ce am început să lucrez. Acum chiar pot să afirm că Logica îmi oferă o stare de liniște și de pace. Dintr-o sală de 20 de persoane, doar cinci au terminat subiectul în cele trei ore alocate, printre care mă aflam și eu. Se putea simți cu certitudine stresul în sală în ultimele cinci minute.

31292632_1403701736403132_8405333264075587584_n

Sursă foto: arhiva personală Oana Vaida

REPORTERI: Cum au fost subiectele?

OANA: Din punctul meu de vedere, subiectele nu au fost foarte grele, însă cantitatea a fost mare. Dacă nu știai cu certitudine tot ce se afla în subiect, nu aveai cum să îl termini în trei ore. Părerea mea este că etapa națională la logică nu îți testează doar cunoștințele despre această materie, ci și capacitatea de a gândi cât mai repede și corect sub stres.

 

REPORTERI: Pe ce loc te-ai clasificat?

OANA: M-am clasat pe locul 6 din 41 de participanți, adică am primit diplomă de mențiune, exact cum îmi propusesem.

 

REPORTERI: Cat timp te-ai pregatit pentru aceasta olimpiada?

OANA: Pot spune că pregătirea mea a început încă din clasa a IX-a, fiind mult mai aprofundată în clasa a X-a. Materia ce este în plus pentru națională am parcurs-o într-un timp foarte scurt, respectiv trei săptămâni, deoarece aceasta a fost diferența dintre etapa județeană și cea națională.

31296034_1403699236403382_8986507463813496832_n

Sursă foto: arhiva personală Oana Vaida

REPORTERI: Cine te-a sprijinit cel mai mult in aceste momente?

OANA: În timpul „excursiei” de la Iași am vorbit mai mult cu doamna profesoară Lilla decât cu propriii părinți. M-a ajutat să scap de emoții, mi-a dat multe sfaturi folositoare pentru probă, fără de care nu aș fi reușit să am aceste performanțe și m-a încurajat foarte mult, fapt pentru care îi mulțumesc din toată inima. De asemenea, și domnul profesor însoțitor, Ciprian Sonea de la Colegiu Național Emanuil Gojdu, m-a susținut și a împărtășit bucuria rezultatului cu mine.

 

REPORTERI: Vei mai participa la acest gen de olimpiade?

OANA: Probabilitatea de participare a mea la olimpiada de logică și anul viitor este foarte mare. Însă s-ar putea să particip la olimpiada de științe socio-umane și la altă materie, cum ar fi filozofia. Din câte am auzit despre ea în această perioadă petrecută la Iași, mi se pare foarte interesantă și o materie care merită aprofundată.

 

REPORTERI: Si in incheiere, ce influenta crezi ca a avut participarea la aceste olimpiade in viata ta?

OANA: Cu siguranță, această aventură mi-a deschis noi orizonturi în privința viitorul meu și mi-a modelat puțin gândirea despre oameni și viață. M-a făcut să mă bucur mai mult de prezent, să apreciez mai mult oamenii din jurul meu și să mulțumesc pentru tot ce am.

au consemnat RUBEN CARȚON şi NAOMI CODOBAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: