Cătălin Mociar, elev al şcolii noastre, în vârstă de 16 ani, participant şi câştigător al unor concursuri de robotică, a acceptat să ne răspundă câtorva întrebări.

CĂTĂLIN MOCIAR
REPORTERI: Ne poți spune cum ai ajuns să construieşti roboți?
CĂTĂLIN: Am construit robotul cu ajutorul domnului profesor de informatică Lukács Sándor şi al colegului meu, Lucuța Dacian. Domnul profesor a obținut o finanțare de la fundația Ştiințescu din care aveam să facem şase proiecte. Eu şi colegul meu am hotărât să facem un robot comun tuturor competițiilor de roboți, cu care să putem participa la concursuri. Aşa l-am construit pe Line Follower-ul nostru, un robot care urmăreşte o linie neagră pe un fond alb, cât mai repede, fluent şi fără să o depăşească.

Sursă foto: arhiva personală Cătălin Mociar
REPORTERI: Cum a venit ideea de a construi un astfel de robot?
CĂTĂLIN: Am fost la workshop-ul organizat de Robotics Championship Oradea, acolo nişte băieți ne-au dat câteva idei.
REPORTERI: În cât timp ați construit robotul?
CĂTĂLIN: Cu o săptămână înainte de concurs am început. În primele zile am luat-o mai uşor, iar cu trei zile înainte de concurs nu am dormit deloc, deoarece am asamblat robotul, cu multe peripeții.
REPORTERI: : Cum ți s-a părut competiția şi concurenții?
CĂTĂLIN: Competiția a fost grea, strânsă si complicată. Orice se poate întâmpla şi e greu să rămâi focusat în mai multe direcții, adică şi funcționalitatea robotului, şi programul cu care funcționează. Concurenții au fost din toată țara, cât şi din afară. Au fost şi nişte mongolezi, care au fost foarte aproape de noi, diferența fiind de 0, 11 secunde.

Sursă foto: arhiva personală Cătălin Mociar
REPORTERI: Cât de mândru ai fost de rezultat?
CĂTĂLIN: De rezultat am fost foarte mândru, nu mă aşteptam, fiind doar a doua oară când particip la aşa ceva, prima dată a fost un eşec total.
REPORTERI: Vrei să mai participi la astfel de concursuri?
CĂTĂLIN: Sigur că am să particip, chiar acum câteva zile m-am întors de la Timişoara, unde am fost la un alt concurs alături de Dacian. La acest concurs am mai avut un robot, al doilea tip de robot, MazeBot. Adică un robot care rezolvă labirinturi, acesta e un tip mai puțin întâlnit, mult mai complicat, care necesită concentrare maximă.
Recent Comments