JUDIT KECSKES: Mai sunt tineri care aleg să citească în timpul liber

Ajungând în clasa a XII-a, am ajuns la o concluzie drastică, marea majoritate a tinerilor nu mai citesc. Aceștia preferă orice altceva – cum ar fi navigatul pe site-uri de socializare, jocul pe telefon sau calculator, ieșirile în oraș – însă renunță să creeze legături între ei și lectură.

Cu toate acestea, am fost surprinsă să văd tineri care încă aleg totuși să își îmbogățească cunoștințele și vocabularul răsfoind o carte. Bineînțeles, fiecare va alege o carte pe placul său, însă trebuie să avem și ceva de învățat din cărțile respective.

Cum spuneam, am ajuns în clasa a XII-a și am avut supriza plăcută să văd colegi care încă își manifestă interesul pentru lectură, culturăm unii colegi de-ai mei citind cărți chiar în clasă, desprinzându-se de lumea reală și pătrunzând într-o lume a cărților, trăind o poveste total diferită de cea reală.

Consider că este important să citim şi să ne creăm legături cu lectura, deoarece prin cărți putem retrăi evenimentele întâmplate în viața altora și totodată avem multe de învățat, majoritatea cărților venind la pachet cu învățături de viață.

Purtând o discuție cu colegii, unii sunt de aceeași părere – că lectura este important pentru noi, pentru conștiințele noastre, pentru a ne schimba și a ne forma viziunea mai amplă despre lume.

Colegul meu de clasă, elev al Liceului Onisifor Ghibu Oradea, Mircea Sabău, ne spune astfel: „Lectura este ceva ce ar trebui să existe în viaţa fiecărui om, lectura are rolul de a-ţi îmbunătăţi creativitatea, imaginaţia, spontaneitatea şi multe altele, lectura are rolul de a te introduce în altă lume, o lume în care orice om se poate regăsi. Lectura pentru mine înseamnă ceva aparte, e o parte din mine, atunci când citesc ceea ce îmi place, simt că nu mai există nimic în jurul meu, decât eu şi cartea, fiecare om ar trebui să îşi rupă o bucată din timp pentru a lectura, deoarece lectura dezvoltă alte ramuri ascunse ale personalităţii fiecăruia, eu recomand tuturor să citească ceea ce le place şi să nu citească din obligaţie, ci din pasiune, pentru că lectura te poate duce în culmile cele mai frumoase ale vieţii.”

29745791_2126099280970310_908299634_n

ANDREEA RAITA. Foto: arhiva personală

Iar Andreea Raita, şi ea elevă a Liceului Onisifor Ghibu, din clasa a XI-a, ne-a împărtăşit următoarele gânduri: „Eu sunt o iubitoare a cititului şi a cărţilor. Şi cred că cititul şi fiecare carte pe care o citeşti te ajută să percepi şi să înţelegi mai bine lumea. Unele cărţi te pot ajuta să înţelegi cum să rezolvi o problemă cu care te confrunţi în viaţă. Îţi dezvoltă vocabularul, imaginaţia, îţi îmbunătăţeşte concentrarea. Cititorii care fac asta din plăcere iubesc arta – aşa sunt şi eu”.

În concluzie, aș spune – celor care aleg să citească măcar acest articol – că ar fi bine să citim! Să citim o carte, să citim o știre, orice ne poate îmbogăți cunoștințele!

KECSKES JUDIT

kecskes judit

KECSKES JUDIT

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: