PATRICIA ILEA & MĂDĂLINA CHIRA: Onisifor Ghibu, un ajutor în Unirea Basarabiei cu România

Cu siguranță, majoritatea oamenilor știu că în 27 martie s-a împlinit un secol de la Unirea Basarabiei cu România. Așadar, în data de 27 martie 1918 Sfatul Țării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România, însă mulți nu știu ce rol important a avut Onisifor Ghibu.

lions03

Onisifor Ghibu a fost un profesor de pedagogie, membru corespondent al Academiei Române și unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri. Împreună cu câțiva fruntași basarabeni, el întemeiază Partidul Național Moldovenesc și conduc vasta acțiune de organizare a învățământului în limba română.

Onisifor Ghibu se află în fruntea luptei care duce la Unirea din 1918.

Marţi, 27 martie, am avut ocazia de a fi prezente la un proiect Memoriam, organizat de elevii de gimnaziu cu ajutorul domnilor învățători. La acest eveniment a participat și directorul liceului, prof. Iulius Timar, dna profesoară Livia Ivan și doamna Angela Tebieș, reprezentanta asociației Lions, sponsor și în același timp colaborator.

lions02

Clubul Lions s-a format în Oradea în 2003 și include un număr de 22 de doamne. Clubul Lions organizează tabere anuale pentru copii cu diabet, oferă burse pentru copii cu rezultate deosebite la învățătură, susţine acțiuni pentru copiii abandonați în Maternitatea Oradea și multe spitale.

Vă puteți implica în proiecte prin participarea la acțiuni, prin participarea la concerte caritabile, puteți fi membru Lions prin invitație.

angela lions

Doamna Angela Tebieș, alături de subsemnatele

Ca reporteri, am avut ocazia de a vorbi cu doamna AngelaTebieș, organizatoarea proiectului Memoriam, care a început în martie 2018 și se va încheia în decembrie 2018. După spusele doamnei Angela, acesta este „un proiect în care statuile personalităților culturale sau istorice vor avea parte de prospețimea unei jerbe în fiecare lună.”

În această acţiune mai sunt implicate încă nouă licee.

lions

Scopul doamnei Angelei Tebieș și al organizației Lions este „ dezvoltarea societății și comunității în care trăim, investiții reale la nivel sufletesc, în încurajarea și promovarea acțiunilor de voluntariat.”

Pe această cale îi mulțumim doamnei Angela Tebieș pentru timpul acordat.

PATRICIA ILEA, MĂDĂLINA CHIRA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: