Arhitect al Pieţei Unirii

DUILIU MARCU (23 martie 1885 – 9 martie 1966) a fost un arhitect român, membru al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Uniunii Arhitecţilor din România. Lucrările sale îmbină tradiţia naţională cu forme ale arhitecturii contemporane. „Preocuparea mea de a găsi soluţii originale româneşti, de a lua din arhitectura clasică numai claritatea, simplitatea, ponderea, euritmia, proporţiile, meticulozitatea studiilor de detaliu, precizia execuţiei au constituit pentru mine o linie de conduită, un crez care mi-a servit ca îndreptar în întreaga mea activitate”.

duiliu marcu

Născut la Calafat şi şcolit la Paris, Duiliu Marcu a fost o personalitate polivalentă care, în prima jumătate a secolului XX, a îmbinat în mod exemplar arhitectura modernă cu cea inpirată din tradiţiile naţionale româneşti. Spirit luminat, a excelat în toată gama de programe de arhitectură şi urbanism, oferind Bucureştiului şi altor oraşe din ţară o personalitate arhitecturală clar definită.

Duiliu Marcu a fost invitat şi la Oradea, într-un moment-cheie al istoriei oraşului, mai exact în 1924, când Oradea avea nevoie de un semn identitar românesc în chiar inima ei, adică în Piaţa Centrală, astăzi Piaţa Unirii. Arhitectul concepe pentru Oradea un ansamblu ambiental menit anume să pună în valoare statuia ecvestră a Regelui Ferdinand.

Din fericire, putem admira şi astăzi opera lui Duiliu Marcu: parapetul este sculptat cu motive împletite bizantine filtrate prin stilul brâncovenesc, iar stâlpii, decoraţi cu motive geometrice în zig-zag, au lampioane din fier inspirate din arta vechilor maeştri. Întregul ansamblu emană claritate, simplitate, proporţii şi ritmuri armonioase, imprimând întregii pieţe o eleganţă şi solemnitate de o distincţie aparte.

România. Un cuvânt frumos, rotund, ce împlineşte anul acesta o sută de ani. Un cuvânt cât o ţară. Dacă ne-am închipui România ca un câmp de stele, am vedea că sunt aştri care luminează cu o strălucire aparte, rămânând pe acest câmp boltit în chip de Steaua Nordului. Aceşti aştri ce ne dau altitudinea, direcţia şi steagul poartă numele acelor oameni remarcabili ce alcătuiesc Panteonul spiritual al României. Până în ultima zi a celebrării Centenarului Unirii, elevii Liceului Onisifor Ghibu îi vor aduce aproape de noi.

conf. univ. dr. Ramona Novicov

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: