Satul bunicilor mei (II)

Cu părul nins, cu trupurile firave, cu ochi mierii, ca cerul senin de vară, cu poveşti în ei: aşa erau bunicii mei. Erau din timpurile acelea când binele învinge întotdeauna, când te dai de trei ori peste cap şi te prefaci în dor sau în ce vrei tu, când nemurirea are miez tare, de piatră şi e îmbibată în tot văzduhul.

CITEŞTE ŞI SATUL BUNICILOR MEI

Bunicul meu era tăcut, iar bunica mea era păzitoarea poveştilor. Ea spunea poveşti de 100 de strofe, ştiute de la bunii ei, eresuri din zări mitice, înceţoşate şi tainice. Bunica mea avea vorba caldă şi bună şi grai neaoş, ardeleanesc, molcom şi dătător de pace. Bunica mea era fericită să stea ore întregi pe laviţă, la marginea porţii, în aşteptarea călătorilor grăbiţi, ca să le dea bineţe şi să le potolească graba spre moara care macină timpul, adăstându-i la un pic de nemurire. Şi cu toată viaţa din privirea ei albastră, ţintuia cu drag sufletul trecătorului, oprindu-i pentru o clipă deşarta trecere, ca să se împărtăşească, reciproc, din fântânile sufletelor lor.

img20180211_20473821

BUNICA. Sursă foto: arhiva personală Mirela Ardelean

Bunica mea era un copil mare şi liber. Era la vârsta la care „trebuie” nu era verbul prezentului ei, iar toată fiinţa ei respira molcom, printre prunii din grădină, în aerul prietenos al verii, o libertate a împăcării cu sine şi cu viaţa care a fost. Îi plăceau mult prunele şi mă punea să îi culeg şi apoi le adăpostea, ocrotitor, în zadia ei, bună la toate. Zadia bunicii era loc de adăpostit bomboane, bănuţi, mărgeluţe, foi cu rugăciuni, ochelari şi câte şi mai câte…

27999791_1557512011028410_1146600007_o

VERIŞORUL. Sursă foto: arhiva personală Mirela Ardelean

Poiana bunicilor mei era spaţiul din spatele casei unde natura continua şi ea vraja de poveste a casei bunicilor mei. Sau casa era o zămislire firească a naturii, nu mai ştiu. Din grădina plină cu pruni a bunii mele, mângâiam cu privirea dealurile blânde ce urcau din poala grădinii până departe, în zare, îngemânându-se, albastre, cu asfinţituri feerice în care mă pierdeam, fericită de contemplare. Vara mă hrăneam din privirea înfiorată de bucuria de a fi într-o lume aprinsă de culori şi poezie ce se rostea din pajiştile cu iarbă – în care căutam febrilă, alături de verişorii mei, trifoi cu patru foi sau împleteam cununi de păpădii – din pomii îmbietori de rod ai grădinii, din ocrotirea căpiţelor înmiresmate de fân, din  contemplarea, din căpiţele cu fân, a cerului- în nopţile calde şi înstelate.

img20180211_20545423

BUNICUL. Sursă foto: arhiva personală Mirela Ardelean

Iarna ne încerca oţelirea spiritului, în timp ce aduceam apa din fântână pe cărarea îngheţată din curte şi ne zugrăvea decoruri austere, alb-negre, de case zgribulite, încotoşmănite în zăpadă, trăind parcă doar prin fumul fornăit prin hornuri. Era o bucurie şi o luptă bună, dârză, în a străbate nămeţii de zăpadă în timp ce eram trimişi – noi, copiii, cu treburi, de la o mătuşă la alta. Era un vifor de emoţie ce ne bătea la tâmplele inimii când noi, fetele verişoare, aşteptam înfrigurate venirea cetelor de colindători care se perindau toată noaptea vestind, cu bucurie şi cu aerul acela bărbătesc, viguros, naşterea Mântuitorului. Îi aşteptam în timp ce noi regizam un moment de Bacovia, cântând „Te uită cum ninge decembrie”, la o cană cu ceai cald…

Era atâta poezie nerostită, efluvii din aer, din oameni, din animale, din case, din toată natura. Păstrez aceste icoane în sufletul meu şi ştiu că de acolo mi se trage o pace şi un drag inefabil pentru lume, pentru natură, pentru tainele printre care plutesc, pentru poezia vieţii în care pun şi eu litere care vin din ADN-ul unui loc numit satul bunicilor mei.

prof. MIRELA ARDELEAN

MIRELA ARDELEAN

Prof. MIRELA ARDELEAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: