TABITA MARINĂU: Cartea sau filmul?

Când trebuie să citești o carte după care s-a făcut un film, alegi să citești cartea sau să vezi filmul? Cel mai probabil, tinerii vor alege filmul,  deoarece nu ocupă atât de mult timp ca și cititul cărții.

foto tabita marinau

Foto: Tabita Marinău

Eu aș alege să parcurg cartea, pentru că îmi dă posibilitatea de a îmi imagina felul în care arată personajele și nu cum altcineva și le imaginează, așa cum face un regizor când adaptează cartea.

Un alt motiv pentru care consider că a citi o carte este întotdeauna mai bine decât a urmări readaptarea acesteia este acela că un film nu va atinge niciodată complexitatea unei cărți, prin simplul fapt că în două ore se face un rezumat al cărții și de foarte multe ori unele scene din carte sunt omise în film; de aceea, dacă dorim să știm tot ceea ce se petrece cu personajele, cea mai bună variantă ar fi cartea.

Pe de altă parte, filmul poate să sensibilizeze spectatorii pentru că prin imagini de multe ori se pot transmite sentimente care în carte sunt transmise după ce am citit zeci de pagini de descriere.

Dar fiecare persoană este diferită, are gusturi diferite și rămâne la decizia fiecăruia dacă mai întâi citește cartea sau vede filmul.

Eu consider că a citi cartea îți dă o mai mare libertate de a-ți imagina universul în care se desfășoară acțiunea și acest lucru este esențial pentru mine când am de făcut o asemenea decizie.

TABITA MARINĂU

tabita marinau

TABITA MARINĂU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: