DARIAN MONENCIU: Visul american. Experienţa Work and Travel

După Revoluţia din 1989, mulţi români au ales să meargă în străinătate să lucreze pentru un trai mai bun. În unele cazuri, românii au venit înapoi în ţară din diferite cauze, dar în multe cazuri aceştia au ales să stea în ţara respectivă. În cazul în care cunoaşteţi persoane care şi-ar dori să meargă să lucreze într-o ţară străină, în interviul de mai jos am să vă prezint opiniile unei fete pe nume Andreea Tirtea, care a ales să lucreze şi să stea în SUA, cu ajutorul agenţiei American Experience.

image003

ANDREEA TIRTEA

REPORTER: Care a fost motivul plecarii?

ANDREEA: Am ales sa lucrez intr-o tara straina nu doar din cauza banilor,ce si cu scopul de a cunoaste oameni noi si o noua cultura.

 

REPORTER: Prin ce metoda ai plecat in strainatate?

ANDREEA: Fiind studenta la masterat, am ales sa plec in strainatate prin agentia American Experience, pentru ca mi s-a parut serioasa si are o vechime in domeniu. Work and Travel este un program intercultural prin care studentii din lumea intreaga pot pleca in America pentru o perioada de patru luni pe perioada verii, trei luni in care ei isi aleg unde si ce vor munci si o luna dedicata calatoriilor. Insa aproximativ un sfert din cei plecati aleg sa nu se mai intoarca, recurgand la diferite metode pentru a ramane legal sau chiar ilegal.

 

REPORTER: Care este locatia pe care ai ales-o?

ANDREEA: Am ales statul Colorado, orasul Crested Butte – efectiv am deschis catalogul de oferte de locuri de munca si am ales la intamplare.

 

REPORTER: Care au fost sentimentele la plecarea din tara?

ANDREEA: Sentimentele au fost multe si amestecate, in primul rand eram speriata, mai ales ca am plecat singura, nu stiam unde voi ajunge, cum vor fi noii mei colegi. Dar odata ajunsa in avion, am uitat de orice frici. Si ajunsa in America mi-am dat seama ca nu aveam de ce sa ma tem, doar sa ma bucur de noua experienta pe care urma s-o traiesc.

 

REPORTER: Cum te-ai adaptat la un nou stil de viata in SUA?

ANDREEA: La inceput mi-a fost greu pentru ca nu eram obisnuita sa vorbesc fluent in engleza, mi-era teama ca o sa fac greseli si lumea o sa rada de mine, dar americanii sunt o populatie foarte deschisa, sociabila, obisnuiti cu noi veniti.

 

REPORTER: Cum ai fost intampinata?

ANDREEA: Am fost intampinata cu zambetul pe buze, toata lumea era curioasa de unde vin si cum e tara mea.

 

REPORTER: E usor sa iti gasesti un loc de munca in SUA?

ANDREEA: Da, nu este deloc greu sa-ti gasesti un loc de munca in SUA si imi place faptul ca aici poti incepe de jos si poti ajunge sus.

 

REPORTER: Iti doresti sa te reintorci in tara?

ANDREEA: Sincer, nu; nu imi doresc sa ma reintorc in tara, deoarece aici am descoperit o lume mult mai deschisa, cu mai multe oportunitati de a-mi face un viitor mai bun.

 

REPORTER: Ce sfat le dai altor oameni care vor sa lucreze in strainatate?

ANDREEA: Sa indrazneasca, sa nu le fie frica; nu stiu cum este in alte tari, dar America si toata chestia Work and Travel este cea mai buna experienta pe care un tanar o poate avea in viata.

Mai multe informaţii despre agenţia American Experience: https://www.americanexperience.ro/, tel. +40 733 070 013, oradea@americanexperience.ro, Oradea (Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice, et. 1, Sala E 117, L-V 10.00 AM – 5.00 PM)

a consemnat DARIAN MONENCIU

DARIAN MONENCIU

DARIAN MONENCIU

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: