Avanpremieră la o viitoare carieră

Joi, 23 noiembrie, o echipă de la clasele de jurnalism ale Liceului Onisifor Ghibu Oradea s-a deplasat în zona industrială de pe Şoseaua Borşului, pentru un reportaj în direct la câteva din firmele aflate în zonă. Deplasarea s-a făcut pe fondul acţiunii Zilele Porţilor Deschise în Parcul Industrial, organizată de ADLO (Administraţia de Dezvoltare Locala Oradea).

 IMG_7217

Parcul văzut din autocar

Ne-am deplasat la bordul unui autocar, care a transportat cca. 30 de persoane interesate de subiect, majoritatea cu vârsta până în 35 de ani; am văzut si persoane in jur de 60 de ani, aflate in cautarea unui loc de munca. Fiecare pasager a primit un mic pacheţel cu „merinde”.

Aceasta incursiune a avut doua destinaţii: FAIST Light Metals si Eberspaecher Exhaust Technology Romania SRL. Înainte de o vizită „backstage”, autocarul a efectuat un traseu prin intreg parcul industrial, in care ghizi ne-au fost doua persoane angajati  ADLO, ingineri , domnii Adrian Adam si Oliver Pantea.

IMG_7216

FAIST în PowerPoint

Prima oprire s-a facut la FAIST Light Metals. Vizita de aici a avut doua etape; in prima s-a sustinut o prezentare in PowerPoint, intr-o sala de conferinte, acoperind majoritatea informatiilor pe care le asteptau vizitatorii.

Firma are o vechime de aproape 40 de ani, este o firma britanica, care a luat fiinta in Italia, iar in Oradea dateaza din anul 2005, numindu-se FAIST Mekatronic, investind  20 milioane de euro. Domeniul principal de activitate este productia de piese turnate din aluminiu, pentru industria auto si telecomunicatii. Unul dintre  clienti este compania Ericsson.

IMG_7215

La FAIST se lucreaza in trei schimburi, cinci zile pe saptamana, urmate de doua zile libere. Un operator castiga in medie 1800 de ron; cei mai harnici depasesc suma de 2400 ron.

Aceste informatii le-am aflat de pe un flyer de promovare, primit la faţa locului. Tot de pe acesta, am aflat ca se ofera tichete de masa, masa calda, transport si asistenta medicala gratuită.

Varsta minima la care compania FAIST face angajari este de 18 ani. Fabrica a primit in practica elevi de la clasele de scoala profesionala din cadrul Colegiului Tehnic „Traian Vuia”.

In prezent, aici lucreaza 1.350 de angajati si se intentioneaza ca in termen de doi ani sa se ajunga la 2.500 de angajati.

IMG_7213

Men in Black, in Green, in Red…

Pentru o mai usoara identificare, toate categoriile de persoane care viziteaza sau lucreaza la firma FAIST poarta o imbracaminte de o anumita culoare.

Cei in albastru deschis sunt operatorii in perioada de proba, personalul executiv in albastru inchis, pentru calitate sunt cei in verde, ucenicii in rosu, pentru tehnica cei in negru, middle managerii in mustariu, top managerii in galben, iar vizitatorii au ocazia de a purta culoarea gri.

 

Portofoliu de clienţi: Audi, Jaguar, Mercedes, Porsche

A doua halta a vizitatorilor a fost firma Eberspaecher. Această companie germana are peste 150 de ani vechime si se ocupa cu producerea de sisteme de evacuare, sisteme de aer condiționat si incalzire pentru industria automotive. A investit in Oradea pana acum 16 milioane de euro, incepand cu  6 octombrie 2016 si-a deschis oficial portile.

„Condițiile de lucru sunt ca afara”, ne-a spus domnul Adrian Adam, in prezentarea facuta in autocar.

IMG_7212

Angajatii acestei firme purtau niste ochelari speciali ca echipament de protectie, pe care i-au primit si vizitatorii. Firma asteapta cu precadere absolventi ai Facultatii de IT, Stiinte Economice, Inginerie, care urmeaza sa lucreze pe posturi de ingineri, electromecanici, de diverse specialitati.

Firma tine foarte mult la continuitatea raporturilor cu angajatii, de la care asteapta angajamente pe perioade lungi de timp.

Prezentarile la cele doua firme au durat, in medie, doua ore.

IMG_7211

Despre ADLO

Agentia de Dezvoltare Locala a Municipiului Oradea este o companie de sine statatoare, avand ca actionar majoritar Primaria Oradea. Agentia  a fost infiintata in anul 2008, cu scopul de a dezvolta si administra Parcuri Industriale in cadrul municipiului Oradea.

Momentan in municipiul Oradea exista trei parcuri industriale, in cadrul campaniei „Porti Deschise” vizitandu-se doar Parcul Industrial I- Eurobusiness Parc Oradea I.

Parcul Industrial EBP I ocupa o suprafață de 130 de hectare si este ocupat de rezidenți in procent de 95%. Investițiile pana la aceasta ora depășesc 220 milioane de euro, cu un numar de angajați de peste 4800. Firmele rezidente in parc plătesc o chirie de 0.32 de centi pe mp/an si o taxa de administrare de 0.50 de centi /mp/an, suma foarte atractiva pentru a atrage investitorii.

Infrastructura Parcului Industrial EBP I a fost realizata de catre Primaria Municipiului Oradea prin accesarea unui program pe fonduri europene.

Amintim câteva  firme din Parcul Industrial:  AUXIM (componente auto), LAVA (panza pentru saltele) si Plexus (componente auto).

Mulţumim doamnei Alina Silaghi, Director General al ADLO, pentru informaţiile suplimentare oferite la redactarea acestui material.

                             au consemnat ANDREEA TRIFA, ANDREI IOVA şi RAUL CHIRILA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: