SZABO PAULA: Cynthia joacă în Campionatul Naţional

Lacatâş Cynthia este elevă în liceul nostru, în clasa a X-a B. Aceasta joacă handbal de performanţă de la vârsta de 11 ani, iar în momentul de faţă are meciuri în Campionatul Naţional de handbal destinat junioarelor II (fete născute în 2001-2002). Cynthia este pivot la echipa ACS Tonic Crişul Sântandrei, unde îl are ca antrenor pe domnul Sabin Dacău, căruia îi mulţumeşte pentru tot sprijinul necondiţionat.

Cynthia pe teren (2)

De când era mică, Cynthiei îi plăcea foarte mult sportul; la început fusese foarte ataşată de fotbal, dar pe la vârsta de 11 ani a participat la un antrenament de handbal şi de atunci a realizat că handbalul este sportul pe care vrea să-l practice.

La vârsta de 14-15 a ajuns să joace la trei echipe deodată:  la Valea lui Mihai în Campionatul Judeţean, la ACS Tonic Sântandrei în Campionatul Naţional şi tot în Campionatul Naţional în Ungaria la VVTK Niradony.

Acest talent îl moşteneşte de la tatăl său, sportiv şi dânsul, care la 19 ani a fost curtat de mai multe echipe de fotbal din divizia A, cea mai importantă fiind Steaua Bucureşti, dar din păcate acesta a trebuit sa renunţe la fotbal din cauza facultăţii.

Fratele mai mic al Cynthiei, Adrian, i-a promis că va ajunge departe cu fotbalul, fiind foarte pasionat de acest sport, iar acum jucând la LPS Bihorul Oradea.

Cynthia a descoperit că acest sport o reprezintă, o face mai sociabilă, mai înţelegătoare, dar a învăţat să piardă sau să câştige şi să îşi împartă timpul cu mai multă responsabilitate.

Pe tot parcursul carierei sale ca handbalistă a fost şi va fi susţinută de familie şi prieteni. „Această susţinere este necondiţionată, de aceea doresc să le mulţumesc din toată inima pentru acest lucru şi să fac în aşa fel încât să fie mulţumiţi de mine”, după cum spune Cynthi.

Părinţii săi au fost foarte încântaţi când s-a hotărât să practice acest sport şi i-au acordat toată susţinerea de care are şi va avea nevoie.

Aceasta petrece circa două ore şi jumătate la antrenamente, de cinci ori pe săptămână, iar în weekend-uri este la meciuri. A avut foarte multe meciuri importante, dar din perspectiva ei, cel mai important a fost un meci jucat în Slovacia, unde din şase echipe, echipa din care făcea parte a ieşit pe locul al doilea.

Atunci când nu este la antrenamente sau meciuri Cynthia încearcă sa facă tot posibilul să ajungă acasă la familia ei, în Valea lui Mihai.

Tot în acelaşi timp foarte scurt, într-adevăr, aceasta încearcă să înveţe ca să obţină note bune pentru că nu vrea să se axeze doar pe handbal.

Rezultatele bune pe care le-a obţinut au fost la Valea lui Mihai, când a câştigat Campionatul Judeţean de două ori la rând (la categoria din care făcea parte), apoi au urmat mai multe turnee unde a jucat mai multe finale, dar cele mai importante fiind cu Tăşnad şi Bistriţa, pe care le-a câştigat.

Cynthia ne spune: „Nu am regretat niciodată că practic acest sport şi nici nu voi regreta, sper eu, deoarece handbalul a ajuns să facă parte din mine, din viaţa mea. Sfatul meu pentru cineva care vrea să practice acest sport este să nu dea niciodată înapoi, chiar dacă uneori este foarte greu. Să aibă încredere în sine, devotament şi curaj.”

La întrebarea: „Unde te vezi peste 10-15 ani?”, Cynthi ne-a spus: „Peste 10-15 ani mă văd în Echipa Naţională a României jucând cu aceeaşi dorinţă şi curaj, dar pe de altă parte mă văd şi un avocat foarte bun, dorind să termin Facultatea de Drept”

Calităţile pe care trebuie să le aibă un jucător adevărat sunt: încredere în forţele proprii, disciplina, seriozitatea, spiritul de colaborare şi să nu uite niciodată că se poate mai bine şi mai mult.

Cynthia are mulţi idoli, dar o admiră în special pe Cristina Neagu pentru concentrarea, seriozitatea ei pe teren, pentru caracter şi pentru capacitatea de a înţelege foarte repede tot ce se întâmplă în timpul meciurilor, de asemenea şi pentru organizarea echipei ca un lider adevărat.

Sfatul colegei noastre pentru cei care vor să înceapă să practice acest sport este următorul: „Sfatul meu este să aibă foarte multă dorinţă, în primul rând, seriozitate maximă, curaj şi să nu uite niciodată că tot timpul se va putea să facă mai bine şi mai mult”

„Competiţia este foarte strânsă şi deschisă oricărui rezultat. O victorie sau o înfrângere poate modifica radical clasamentul”, a declarat domnul profesor Dacău pentru ziarul Jurnalul Bihorean.

Echipa ACS Tonic Crişul Sântandrei se află într-o grupă a campionatului foarte strânsă şi are nevoie de toată susţinerea noastră.

„Cu această ocazie vreau să îi mulţumesc din toată inima mea primului meu antrenor, domnul Cristian Leu care m-a învăţat tot ce înseamnă handbalul, tot ce înseamnă spiritul de echipă, responsabilitatea, şi care m-a făcut să cred în mine şi în propriile forţe. A ajuns să însemne mai mult decât un antrenor pentru mine”, a fost mesajul Cynthiei pentru primul său antrenor.

Elevii Liceului Teoretic Onisifor Ghibu le doresc handbalistelor din echipa ACS Tonic Crişul Sântandrei mult succes în cariera lor şi le transmit multe felicitări pentru toate meciurile câştigate!

SZABO  PAULA

Portret alaturi de Cynthi

Subsemnata, alături de Cynthia (dreapta)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: