DENISA CHEBELEU: Mănăstirea Hozeva

În vacanța de vară am avut ocazia să ajung în Țara Sfântă, unde am vizitat Muntele Tabor, Muntele Măslinilor, Mormântul Fecioarei Maria, Biserica Sfâtului Mormânt,  Biserica Nașterii Domnului, Grota Nașterii, Grota Laptelui, Biserica Ghetsimani, Porțile Ierusalimului, Cetatea, Râul Iordan, Muntele Zion și Mănăstirea Adormirii, Zidul Plângerii și Mănăstirea Hozeva.

man01

Foto: Denisa Chebeleu

Mănăstirea Hozeva m-a impresionat foarte mult, pentru că avem de parcus 2 km pe jos sau cu măgarii, prin deşertul iudean. Manastirea este așezată pe malul râului Wadi Kelt, unul din cele mai mari râuri din regiune.

Această mănăstire a fost construită în munte. Lucrările de construcție au început în secolul IV și a fost restaurată în anul 1878.

În această mănastire găsim moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul. Sfintele sale moaște s-au găsit întregi în pestera Sfanta Ana din pustiul Hozeva și se păstrează în biserica Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul.

Sfântul Ioan Iacob s-a nascut la 23 iulie 1913, în satul Crainiceni, comuna Horadistea, din fostul județ  Dorohoi.

Între anii 1939 si 1940, Ioan Iacob a stat împreună cu un ucenic român într-o pestera din  pustiul Qumaran, aproape de Marea  Moartă. Între anii 1940 si 1941, din cauza războiului, Cuviosul Ioan a stat cu mai mulți călugări din Țara Sfantă într-un lagar pe Muntele Maslinilor.

Simtindu-și sfârșitul aproape, în 4 august 1960 s-a împartășit cu Sfintele Taine, iar joi dimineața la orele 5 și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos, la vârsta de 47 de ani. Dupa trei zile, a fost înmormântat în peșteră, iar la 8 august 1980, trupul său a fost găsit întreg, nestricat de vreme, răspândind buna mireasmă.

El este cinstit de toți ortodocșii, dar mai ales de cei din România, Grecia, Cipru și Țara Sfântă.

DENISA CHEBELEU

DENISA CHEBELEU

DENISA CHEBELEU

One comment

  1. Foarte mult Duh in locurile acelea!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: