MARIA PAŞCALĂU: Uşă-n uşă cu Ana Pacatiuş

De această dată m-am gândit să discut cu o tânără solistă de muzică populară bănăţeană,  mai exact cu Luminiţa Safta.

image001

Luminiţa purtând cu mândrie portul popular bănăţean (Sursă foto: Luminiţa Safta Facebook)

Luminiţa Safta s-a născut în localitatea Dudeştii Noi, judeţul Timiş în data de 15 mai 1991. Ea a urmat şcoala generală din satul ei natal, Dudeştii Noi, unde în prezent este profesoară de educaţie muzicală.

A păşit mai serios pe acest drum al muzicii în clasa a IV-a.  După terminarea şcolii generale a ales să urmeze cursurile Colegiului Naţional de Artă Ion Vidu din Timişoara.

Foarte important de ştiut este faptul că la vârsta de 16 ani s-a mutat „uşă-n uşă” cu interpreta de muzică populară bănăţeană Ana Pacatiuş, cu scopul de a învăţa canto popular. Terminând liceul, a decis să se înscrie la Facultatea de Muzică, secţia Pedagogie Muzicală, iar după aceea a urmat studiile masterale în stilistica interpretării muzicale.

Participarea la diverse concursuri muzicale a ajutat-o în formarea ei ca om, ca interpret, dar şi ca viitor profesor. Concursurile au mai ajutat-o să ştie cum să aprecieze frumosul în muzică, calităţile unui interpret, dar şi cum să reuşească acesta să transmită trăirile şi subiectul cântecului.

image002

Luminiţa alături de formaţie, la filmarea celei mai noi piese, „O să fiu a ta mireasă” (Sursă foto: Luminiţa Safta Facebook)

Cele mai importante sfaturi pe care le-a primit de la o mare interpretă a Banatului au fost acelea de a fi ea aşa cum este şi în spatele cortinei, dar şi la masă cu prietenii, şi să nu transmită mesaje false ascultătorilor.

Ea mi-a mărturisit că un solist urcă pe o scenă, aduce în faţa oamenilor anumite versuri puse pe o linie melodic, ce ajung la sufletele lor, iar pe urmă ajunge să fie un model pe care unii l-ar urma sau pe care alţii îl critică.

În cadrul evenimentelor  obişnuieşte să poarte cu mândrie portul popular bănăţean, iar mai apoi se schimbă în haine specifice unei petreceri, cum ar fi în rochie.

Pe lângă meseria de artist, Luminiţa mai colaborează şi cu un magazin de îmbrăcăminte pentru femei, pe nume Ekler. Aşa se face că într-o zi Luminiţa căuta o rochie pentru un eveniment şi cutreiera magazinele, până a dat de acest magazin.

image003

Luminiţa la o şedinţă foto pentru magazinul Ekler din Timişoara (Sursă foto: Luminiţa Safta Facebook)

A achiziţionat o rochie de la magazinul Ekler, pe care ulterior a folosit-o într-o şedinţă foto pentru câteva afişe. Cei de la magazin au observat afişele şi au contactat-o cu scopul unei colaborări, iar în timp s-a legat o frumoasă prietenie şi nenumărate şedinţe foto.

Recent a lansat o nouă piesă intitulată O să fiu a ta mireasă, piesă care numără aproape 58.000 de vizualizări pe YouTube. Această piesă este dedicată tuturor îndrăgostiţilor care urmează să se căsătorească, Pe lângă faptul că piesa este nemaipomenit de frumoasă, are şi un videoclip mirific, care încântă ascultătorii din prima clipă.

Dacă vorbim despre viitor, Luminiţa va încerca să fie cât mai harnică şi mai bogată în repertoriul personal.

Pe această cale, ţin să îi mulţumesc Luminiţei pentru interviul acordat şi să îi urez mult succes în ceea ce face.

MARIA PAŞCALĂU

image004

MARIA PAŞCALĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: