Cum te influenţează diferite culori

Psihologul Carl Jung a considerat culoarea ca fiind un instrument vital în psihoterapie. El a observat că fiecare culoare simbolizează o anumită stare sau condiţie, la fel cum aurul simbolizeză suveranitate, spiritualitate şi intuiţie.

Există cazuri documentate de medicamente placebo care utilizează intenţionat culori pentru a obţine un efect dorit – de exemplu, folosind pilule roşii ca stimulanţi şi pastile albastre pentru inducerea somnului.

Oraşul Glasgow, din Scoţia, în anul 2000 a început să instaleze lumini de stradă albastre, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a ratei criminalităţii din zonă. De atunci, şi alte comunităţi au adoptat această schimbare.

Ceea ce este şi mai interesant este faptul că oamenii fac anumite asociaţii de culoare când vine vorba de evaluarea atractivităţii fizice a unei persoane, pentru o posibilă relaţie romantic, susţine psihologul Andrew J. Elliot.

Femeile nu sunt în general atrase de un partener potenţial de sex masculin, bazându-se numai pe culoarea hainelor sale, dar folosesc culoarea pentru a atrage un bărbat, culoarea roşie fiind o „armă”. Studiul lui Elliot arată într-adevăr că bărbaţii tind să fie atraşi de o femeie care poartă roşu, comparativ cu orice altă culoare.

Mai jos este o listă a diferitelor culori şi efectelor psihologice ale acestora, frecvent acceptate de oameni.

Roşul este o culoare care reflectă emoţia şi dragostea, dar poartă şi semnale negative, cum ar fi furia, pericolul şi pofta. Roşul este, de asemenea, asociat cu pasiune, energie, forţă şi rezistenţă.

Albastrul joacă un rol semnificativ în influenţarea competenţelor personale. Este o culoare simbolizând pacea, securitatea, încrederea, loialitatea şi intelectul. Albastrul este, de asemenea, culoarea reprezentând masculinitatea. Multe organizaţii corporative folosesc culoarea albastră. Dezavantajul albastrului este că poate fi asociat cu depresia, frica şi răceala.

Read the rest in Paperless

NARCISA DĂRĂBAN

NARCISA DARABAN

NARCISA DĂRĂBAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: