IOANA BIŢIŞ & IOANA REŞTEA: Şi ei sunt ai noştri

Clasa IX B, împreună cu doamna dirigintă, prof. Lucia Cighir, am avut ieri, 16 mai, ocazia să vizităm Centrul de Plasament din Oradea. Doamna Adela Farago, de profesie psiholog, dar aici avand funcţia de a  coordona şi monitoriza toate activităţile, împreună cu doamna Rodica Duma, preşedintele Asociaţiei Curcubeu, ne-au spus câte ceva despre voluntariat şi despre activităţile copiilor.

centru02

Foto: IOANA BIŢIŞ

Pentru inceput, Centrul este in administrarea Asociatiei Curcubeul Copiilor, care are un contract cu Directia de Protectie a Copilului. Copiii care locuiesc aici sunt orfani, abandonati sau cazuri sociale – familii foarte sarace, familii de romi. Acestia au trei mese pe zi, doua gustari, camera lor, stau patru intr-o camera, patul lor, dulapul lor personal.

Centrul de Plasament din Oradea ofera: masa, cazare, educatie, atât formală, adica merg la şcoală, cât si non-formala, tot ceea ce inseamna educatie.

In prezent sunt cincizeci si sase de copii, cu varste de la sase ani la douazeci si patru.

Acestia au si activitati extrascolare: canta, danseaza, fac sport, se joaca, invata sa gateasca, au o camera cu calculatoare, un atelier de croitorie si in fiecare an, din luna iulie pana in august, au cinci tabere, participantii fiind alesi dupa merite.

Vizitele pot fi facute dupa ora 14:00, dupa ce copiii ies de la scoala.

„Voluntariatul reprezintă experienţă profesională şi un angajat, dar fara remuneraţii”, a spus doamna Adela Farago. Făcând voluntariat poti catiga experienta, incredere in tine si inveti cum sa comunici cu diferiti oameni, cum sa fii responsabil. Fiind voluntar, poti desfăşura diferite activitati: joaca, rezolvarea temelor, gatitul; poti sa oferi – haine, jucarii si, cel mai important, timpul tău. ,,Daca dati timp unui copil care este in Centru, puteti fi modele pentru ei, prin purtare, comportament, imbracaminte, gandire, prin idealurile voastre”, a afirmat doamna Adela Farago.

Până acum, sunt zece elevi care au contract si vin regulat.

Fundatia Comunitara Oradea are douazeci si doua de proiecte cu diferite teme. De exemplu, acum, in 27 mai, proiectul Swimthon – echipe de inotatori care inoata pentru diferite cauze si, in functie de cati sunt, banii sunt incasati de Centru. Un alt proiect este „Sa crestem frumos”, prin care se cauta elevi ca sa fie ambasadori, persoane care sa caute oameni dispusi sa doneze pentru Centrul de Plasament, sume mici.

IOANA BIŢIŞ, IOANA REŞTEA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: