Puterea de a crea lumi

 

După cum aţi aflat deja, Editura Casa din Oradea şi-a lansat în cadrul Târgului Gaudeamus un nou titlu, „Compoziţia” de König Frigyes, în seria Micul atelier, destinată iubitorilor desenului, graficii, picturii. Prefaţa cărţii este semnată de criticul de artă Ramona Novicov.

Cei aflaţi pe recepţie au putut urmări în direct expunerea pe care prof. Novicov a făcut-o ieri, care a fost transmisă live pe canalul YouTube asociat blog-ului logopaper.

Prietenii cărţii, prietenii şcolii, prietenii frumosului artistic vor avea prilejul s-o asculte pe Ramona Novicov miercuri, de la ora 10, la Liceul Onisifor Ghibu, în cadrul „Scolii altfel”.. Domnia-sa va modera un eveniment artistic fotografic, care se va ţine în parcul tematic al liceului. Evenimentul va fi transmis live pe YouTube.

Szorolap-001

Cu permisiunea editurii, redăm o parte din prefaţa lucrării „Compozitia”.

Staţi cu ochii pe logopaper!

 

 Compoziţia: un mereu nou început

„La început, a făcut Dumnezeu cerul şi pământul”.

„Şi a zis Dumnezeu: „Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape”.

Facerea  1: 1 şi 6

Grădina deliciilor

Hieronymus Bosch, Grădina deliciilor (1495-1505), Muzeul Prado, Madrid

De la primele cuvinte, întreaga Carte a Facerii este  o carte despre compoziţie. Toată existenţa noastră, dintotdeauna, este urmarea unei gest plastic divin, care a aşezat totul în armonie, în echilibru, în coerenţă. De atunci, de la acel gest primordial, a compune înseamnă, aşa cum se spune şi în paginile acestei cărţi,  a face din haos, ordine. Să ne amintim că grecii numeau ordinea kosmos. Aşadar, urmând  acest model cosmic divin,  dintr-o materie primă dezordonată, informă, indecisă, confuză,  omul poate  să facă o lume armonioasă, ordonată de sens şi pătrunsă de claritate. Puterea de a compune, descompune şi recompune  a fost dată  minţii şi sensibilităţii umane pentru a crea modele, tipare, formule spaţiale concentrate  ce pot fi înţelese şi  adaptate oricărui câmp vizual.

conf. univ. dr. RAMONA NOVICOV,

critic de artă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: