GEORGIANA PUŞCAŞ & ADRIANA COBE: Cosmin cântă cu „Rapsodia Bihoreană”

În acest material am ales să discutăm cu elevul Cosmin Botiş de la Liceul de Arte Oradea, din clasa a XII-a , pasionat de vioară şi muzică populară. El ne va da mai multe detalii despre pasiunea sa în interviul de mai jos.

Cosmin Botiş 02

Cosmin Botiş

REPORTERI: De cât timp ai început să cânţi la vioară?

COSMIN: Am început să cânt la vioară din clasa I, adică de 12 ani. La vârsta aceea fragedă nu ştiam atât de multe despre vioară, dar motivaţia şi îndrumarea spre acest instrument a venit de la tatăl meu.

 

REPORTERI: Cine te ajută să evoluezi în această carieră?

COSMIN: Din clasa I până în clasa a XII-a m-a ajutat să evoluez domnul profesor Sorin Miescu de la Liceul de Arte, iar în paralel studiam şi acasă alături de tatăl meu.

 

REPORTERI: Vezi vioara ca pe un hobby sau ca pe o sursă de venit, pur şi simplu?

COSMIN: Bineînteles că îmi doresc să fac o carieră din asta, dar mai am de muncit până să am un venit. Momentan sunt elev, dar merg să cânt doar pentru a acumula mai multă experienţă. Este concurenţă mare în lumea muzicală la vioară, de aceea reamintesc că este vorba de multă muncă pentru a ajunge undeva sus.

 

REPORTERI: Eşti mulţumit de munca ta de până acum?

COSMIN: Din clasa a III-a până în clasa a VI-a am participat în fiecare an la olimpiade şi concursuri, susţinute în Cluj-Napoca, Zalău şi Oradea. Am început în clasa a III-a cu excelenţă la Cluj-Napoca, dar pe măsură ce anii treceau gradul de dificultate creştea, obţinând şi locurile 2 şi 3. Sunt foarte mulţumit de munca mea până acum, având în vedere că în fiecare săptămână, lună, an, simt că evoluez şi o fac din plăcere. Aici vreau să menţionez că fac parte din Orchestra Rapsodia Bihoreană, condusă de prof. dir. Liviu Buţiu, unde sunt de cinci ani ceea ce este o mare realizare pentru mine.

Orchestra din care face parte, Rapsodia Bihoreană

 

REPORTERI: La evenimentele la care participi cânţi cu vioara doar muzică populară sau şi alte genuri?

COSMIN: La evenimentele la care particip cânt mai multe genuri de muzică, începând de la muzică populară, café-concert şi virtuozitate.

 Cosmin Botiş

REPORTERI: Ce îti doreşti să faci mai departe în această carieră?

COSMIN: Mi-aş dori să termin facultatea de muzică şi după aceea aş opta pentru un post de profesor de muzică la Liceul de Arte, călcând pe urmele profesorului meu, Sorin Miescu.

Foto: arhiva personală Cosmin Botiş

au consemnat GEORGIANA PUŞCAŞ şi ADRIANA COBE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: