GIANINA PAMFILOIU & MĂDĂLINA MOLDOVAN: Din dorinţa de a dansa

Marius Iacob este un tânăr în vârstă de 30 de ani, a cărui pasiune pentru dans nu s-a oprit aici, ci l-a făcut să continue ca instructor de dans la Latino Vibes. Acesta ne-a răspuns cu drag la întrebările pe care i le-am adresat, fiind deschis să ne spună mai multe despre povestea lui de viaţă.

REPORTERI: De cand aţi avut pasiunea aceasta pentru dans?

MARIUS: Încă de cand eram copil si mergeam la nunti sau la petreceri cu parintii mei, eram înnebunit si faceam senzatie pe ringul de dans.

 

REPORTERI:  De unde a pornit totul?

MARIUS: Pe vremea cand eu aveam 14 ani, nu aveai acces la informatii ca si in ziua de azi. Imi doream foarte mult sa merg la dans, dar nu stiam unde. Pana cand am intrat in clasa a IX-a la liceu, iar intr-o zi i-am prins pe doi colegi care vorbeau pe ascuns  despre un curs de dans, pentru ca unul din ei urma sa participe la balul bobocilor. Si asa i-am luat la intrebari, am aflat toate detaliile si bineinteles ca am fost prezent la urmatoarea oră de dans.

 REPORTERI:  Cine v-a sustinut?

MARIUS: Cel mai mult m-a sustinut mama mea.

 

REPORTERI: Cum vă simţiţi atunci când dansaţi?

MARIUS: Pot doar sa iti spun ca atunci cand dansez, uit de tot – uit de oboseala, uit de stres, uit de munca, e un sentiment pe care nu pot sa-l exprim in cuvinte, e ceva deosebit…

 

REPORTERI: Ne puteţi prezenta o săptămână din viaţa dvs.?

MARIUS: Incep asa… am un loc de munca de la 7:00 la 16:00, am o sotie si o fetita minunată, de 9 luni, cu care petrec putin timp – de cand ajung acasa de la serviciu si pana merg la cursurile de dans. De la 19:00 la 22:00 am de luni pana joi cursuri de dans, iar de multe ori in weekend sunt fie la evenimente (bineînţeles, cu dans), în ţară sau in afara ţării, la care si predau sau sunt DJ la evenimente – nunti, majorate etc.

REPORTERI: Unde aţi invatat sa dansaţi?

MARIUS: Am invatat sa dansez la Clubul Constructorul, cu instructorul Radu Gavris – dansuri de societate, mai apoi la clubul Quasar si Stephany – dans sportiv de performanta.

In 2001, clasa a IX-a fiind, am inceput cu dansul de societate, apoi undeva pe la jumatatea lui 2002 m-am apucat de dans sportiv, iar prin 2007 am inceput sa descopar salsa si bachata, invatand aceste stiluri de dans la evenimentele la care mergeam in tara.

 

REPORTERI: Ce dansuri stiţi sa practicaţi?

MARIUS: Hmm… Păi daca de le luăm per general, stiu dans de societate (tango, blues, disco fox, vals lent, vals vienez, cha-cha-cha, polka), dans sportiv (categoria standard – vals lent, vals vienez, quickstep si slow fox), categoria latino-americane (samba, cha-cha-cha, jive si rhumba), dansuri latino-afro-caraibiene – salsa si bachata si un stil de dans aflat intr-o mare dezvoltare acum in Europa, un dans angolez, senzual, care se numeste kizomba.

 

REPORTERI:  Pentru cei care ar fii pasionati de dans, unde le-aţi recomanda sa înveţe sa danseze?

MARIUS: Depinde mult de ceea ce vrea fiecare. Dans de performanta, o terapie de slabire prin dans, doar distractie, vor un loc unde sa se relaxeze dupa ce vin de la serviciu intr-o atmosfera frumoasa, cu oameni frumosi si in acelasi timp sa invete si sa danseze etc… Normal că le-as recomanda sa vina la scoala mea de dans, dar – repet – depinde ce vrea fiecare.

 

REPORTERI: Credeți ca femeile sau barbatii sunt mai buni in aceasta meserie?

MARIUS: De obicei in dans barbatul este cel care conduce, fie ca e vorba de dans tip leading & following, fie ca e dans tip coregrafie. Dar cred ca e nevoie si de un barbat, si de o femeie, care bineinteles sunt exemple pentru cei pe care ii invata. E greu sa predai ca si barbat elemente pentru femei, sau invers… De aceea e bine sa fie pereche de instructori.

 

REPORTERI:  Se poate câștiga din aceasta meserie?

MARIUS: Sunt antrenori/instructori de dans care traiesc doar din aceasta meserie. E nevoie de multa rabdare si multa munca, dedicare si bineinteles e nevoie si de sustinere, nu e usor sa duci o scoala de dans singur. In concluzie, da, se poate, dar, dupa cum se stie, e greu sa lucrezi cu oamenii, intr-o luna sunt mai multi, in alta mai putini etc… Cheltuielile sunt tot aceleasi, deci veniturile flucteaza, ceea ce pentru mine nu e tocmai foarte bine, avand in vedere ca am o familie de intretinut

 

REPORTERI:  Dați-ne trei motive pro pentru a te face instructor de dans si trei motive contra.

MARIUS: In primul rand, trebuie sa iti placa nu doar sa dansezi, ci si sa fii pedagog, sa iti placa sa lucrezi cu oamenii, sa te dedici lor. Pro: 1. pasiune; 2. distractie; 3. se pot câștiga si bani, daca ai si spirit de antreprenor, pe lângă cel de pedagog. Contra: 1. ai o responsabilitate destul de mare; 2. stres; 3. nu prea ai timp pentru altceva, daca vrei sa te dedici cu adevărat acestei meserii.

 

REPORTERI:  A influentat intr-un fel tehnologia cariera dvs.?

MARIUS: Sigur ca da, acum avem smartwatch-uri, de pe care dam play la muzica. Sau putem pune muzica de pe telefon, Internet, etc., sunt multe alte exemple…

 

REPORTERI: Va place mai mult sa fiti instructor de dans sau concurent?

MARIUS: In primul rând, am o vârsta (cand eram mai tanar, am participat la multe concursuri si in oras, si la nivel national); in al doilea rand, simt asa o conexiune cu oamenii, eu sunt foarte sociabil, iubesc oamenii in general si ma simt foarte bine sa fiu printre ei si sa-i si invat pe deasupra, sa ii cunosc, sa glumesc cu ei etc.

 

REPORTERI:  Ce dansuri ii invatati pe oameni?

MARIUS: Cursurile care le am acum sunt doar de dansuri latino-afro-caraibiene (salsa & bachata) si kizomba. Consider ca sunt cele mai la moda dansuri atât la nivel național, cat si International si simt ca ma potrivesc cu acestea.

Si acum vor fi multi carcotasi care vor spune ca uit de unde am plecat… Adica am plecat de la dansul de societate unde dansam tango, vals etc. Sunt de acord, acestea fac parte din viata mea, asa am inceput, nu am uitat de unde am pornit, pur si simplu de-a lungul timpului am dezvoltat o pasiune mai mare pentru dansurile latino-afro-caraibiene si kizomba. La fel cum si tehnologia avanseaza si evolueaza, la fel suntem si noi oamenii, evoluam, ne schimbam viziunea şi părerea despre anumite lucruri.

 

REPORTERI: Considerati ca alte stiluri de dans sunt mai grele?

MARIUS: Desigur, sunt alte stiluri de dans mai grele, desi salsa, de exemplu, nu este un stil deloc usor si este destul de complex.

 

 REPORTERI: Ce credeti ca este important intr-o ora de dans?

MARIUS: In primul rând conexiunea dintre cursanti si instructor. Eu cred ca asta este cel mai important lucru, pentru ca de aici porneste tot. Bineînțeles, desfășurarea orei intr-o atmosfera relaxanta si distractiva, dar totodată sa si invete oamenii sa danseze, modul in care instructorul comunica.

au consemnat GIANINA PAMFILOIU şi MĂDĂLINA MOLDOVAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: