Cum am putea moderniza școala?

Zilele trecute am primit o întrebare, care suna ceva de genul „Cum am putea moderniza școala?” Pe moment, nu am avut în minte un răspuns, am stat, am gândit, am analizat și am găsit o metodă – legală – pentru care am o motivație.

panorama 5 martie left

Foto: Flavia Bogdan

Din propria experiență pot să spun, fără nicio remușcare, că lucrurile fizice costă bani și pentru a moderniza școala noastră este nevoie de bani. Excluzând cei 6% din Produsul Intern Brut alocat de Guvernul României pentru Educație, o sumă de neglijat, în opinia mea. Banii ar putea fi donați de către părinți, prieteni sau oricine este salariat, putând să doneze 2% din impozitul pe venit plătit statului.

Acest lucru poate fi realizat prin completarea formularului 230, banii ajungând Asociației de Părinți a liceului nostru.

Pentru a înțelege și mai bine să vedem ce spune legea, şi anume Legea 571/2003 privind Codul Fiscal:

Capitolul X Venitul net anual impozabil

Art. 84: Stabilirea impozitului pe venitul net anual impozabil si termenul de plata

(1) Impozitul pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil datorat este calculat de contribuabil, pe baza declaratiei de impunere, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil/castigului net anual impozabil din anul fiscal.

(11) Data de 25 mai inclusiv a fiecarui an fiscal se constituie atat termen de declarare, cat si termen de plata a impozitului pe venit.

(2) Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume, reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.

(3) Organul fiscal competent are obligatia calcularii, retinerii si virarii sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe:

  1. a) venitul net anual impozabil;
  2. b) castigul net anual impozabil din transferul titlurilor devaloare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise;
  3. c) castigul net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen.

(4) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (1), (2) si (3) se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Așa că este datoria noastră să strângem cât mai multe formulare, pe care le găsiți la Secretariat.

Până data viitoare, numai bine.

GEORGE GABRIEL POJEGA,

Președinte C.Ș.E.

George Gabriel Pojega

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: