GEORGIANA ŞTIUBE & ELENA CIORBA: Zâmbetul, pasiune şi meserie

„Stomatologia cere răbdare. E lungă şi încâlcită, e detaliată şi încurcată. Stomatologia îţi cere timp, dar îţi livrează rezultate. Te învaţă să faci ceva cu două mâini, astfel încât mai târziu să poţi vinde servicii şi, nu în ultimul rând, să ajuţi oameni”, ne spune doamna Adela Puşcaş, medic dentist.

dentist03

În varsta de 31 de ani, medic dentist la Dentalnet SRL (str. Olteniei nr. 37), Dr. Puşcaş lucreaza in acest domeniu de şapte ani, inca de cand a terminat Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea – sectia Stomatologie.

Ca sa fii un medic stomatolog nu trebuie doar sa termini o facultate de stomatologie, ci sa inveti medicina generala, să ai multa practica si seriozitate.

„Cei care se hotarasc sa urmeze Stomatologia pot avea mai multe argumente, ne spune dr. Puşcaş. Dupa absolvirea facultatii se poate profesa, or alegerea Stomatologiei este din acest punct de vedere o alegere extraordinara, avand avantajul independentei financiare. Succesul a constat pentru mine in curajul de a incepe, de a crede in visul pe care il aveam, de a deveni un bun si cunoscut medic stomatolog.

dentist01

Majoritatea apreciem un zambet frumos si asta pentru starea de spirit care o induce. Stomatologia un domeniu foarte respectat si apreciat de oameni.

Insa a fi stomatolog are si anumite dezavantaje; profesia de stomatolog presupune riscuri tipice activitatii, care trebuiesc constientizate, pentru a putea fi eliminate.

In stomatologie exista riscul contaminarii de la pacienti sau al aparitiei diverselor afectiuni, pe care pacientul le ascunde.

Stomatologul se ocupa in special de ingrijirea si tratarea dintilor pacientilor sai, dar de fapt indatoririle unui dentist sunt mult mai complexe, deoarece necesita un studiu continuu si multe ore de practica. Intervine apoi pretul ridicat la unele tratamente stomatologice noi aparute (implant dentar, plomba la microscop, plomba la laser, chiuretaj cu laser).

Gura omului poate fi uneori locul cel mai «mizerabil» al corpului uman.

Profesia este grea, plina de riscuri si de neprevazut. Greselile facute pot avea consecinte grave, chiar si decesul unui pacient”, ne dezvaluie un dentist.

Un medic stomatolog castiga in functie de cat de bun este in acest domeniu; daca se perfectioneaza si face munca de calitate, are pacienti si este apreciat, asa ca câştigul este pe masura numarului de pacienti pe care ii are.

dentist02

Programul este de dimineata pana dupa-masa.

Ca sa se pensioneze, medicul stomatolog are trei variante, care variaza in functie de locul in care practici medicina: daca esti angajat la un Cabinet Medical Individual, ramane la atitudinea angajatorului cand te scoate la pensie; daca esti pe cont propriu, este la latitudinea ta cand doresti sa te pensionezi; daca esti angajat la stat, adica intr -un spital sau intr-o policlinica, esti obligat sa te pensionezi ca femeie la varsta 63 de ani, iar ca barbat la 65 de ani.

„Cel mai important sfat este acela de a te informa continuu cu tot ceea ce apare, pentru ca atat cat traim, invatam si ne perfectionam in aceasta meserie. Am invatat ca, pentru a deveni un medic dentist excelent, este necesar sa ai toate dotarile de ultima generatie, sa fii la curent cu toate inovatiile in materie de materiale dentare si aparatura si, bineinteles, să ai o echipa bine pregatita si pasionata de aceasta meserie.

Fara pacientii care ne ofera increderea lor totala nu am putea face nimic.

Toate inovatiile tehnologice din domeniul medicinei stomatologice – cum ar fi implant dentar fara durere, aparat dentar invizibil, tehnici imagistice, tratamente cu laser – continua sa uimeasca pacientii, care sunt in cautare permanenta de solutii rapide, eficiente, nedureroase si cat mai inovatoare in domeniu”, spune dr. Adela Puşcaş.

GEORGIANA ŞTIUBE, ELENA CIORBA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: