JUDIT KECSKES & ANDREI FULIAȘ: Gamer de profesie

Majoritatea tinerilor din ziua de azi sunt pasionați de tehnologie, de gaming și foarte mulți sunt descurajați, spunându-li-se că nu vor ajunge prea departe cu asta și că nu îți poți câștiga existența prin jocuri de copii. Însă un contraexemplu viu este Sebastian Hudișteanu, în vârstă de 20 de ani, care își câștigă existența în acest domeniu al gamingului. Sebi, cunoscut și sub numele de Serano de către jucătorii de Counter Strike, ne vorbește despre cum a reușit el să ajungă unde e acum și ce face el mai exact.

serano01

Sebastian Hudișteanu

El a început să lucreze în acest domeniu… jucându-se: „Pur și simplu mă jucam, am devenit cu timpul din ce în ce mai bun, am abandonat cariera – dacă poți să o numești așa – de jucător și m-am axat pe cea de comentator.”

Întrebarea care probabil macină mulți tineri pasionați de acest domeniu este următoarea: „Ai avut nevoie de studii pentru a ajunge unde ești acum?” Întrebare la care Sebi răspunde: „Nu, nu ai nevoie de «studii» pentru a ajunge într-o postură bună în viață, ai nevoie doar de multă muncă și de răbdare.”
Pe lângă comentator el este și tehnician de producție la PGL, ceea ce nu este tocmai cel mai ușor lucru. Spune el că la evenimente este foarte solicitant: „Trebuie să stai concentrat tot timpul; imediat ce intervine o problemă, să o rezolvi fără ca cei din fața calculatoarelor / televizoarelor să o sesizeze.”
Bineînțeles, această slujbă are și avantajele ei; „partea cea mai bună din acest job este că atunci când nu suntem în event mode, nu avem un program fix la locul de muncă”.

În general, Sebi ajunge la birou undeva în jurul orei 11 și plecă în jurul orei 18-19, programul variază de la zi la zi.

Sebastian Hudișteanu

Sebastian Hudișteanu

„Pot să-ți spun o grămadă mare de beneficii pe care le are un job de genul. În primul rând, vizitezi foarte multe țări prin care singur este destul de greu să ajungi. De la jumătatea anului trecut până acum am fost în Coreea de Sud, Filipine, Malaezia, SUA, plus încă câteva țări din Europa. Un alt beneficiu este mediul de muncă, unul foarte prietenos, cu persoane care gândesc la fel ca tine, care au aceeași pasiune și care se dedică 100% când vine vorba de lucrul în echipă. Ultimul beneficiu pe care-l menționez este că nu ai nevoie de o anumită pregătire să faci asta, te angajezi și înveți în timp, la fel cum în timp, ai să vezi acest loc de muncă la fel ca pe o a doua familie.

Un video de la muncă, în care apare şi Sebi cu comentarii

Timpul în care el a ajuns unde e acum e lung, însa nu a făcut mari eforturi, făcând totul din pură pasiune: „Am început să mă joc de la vreo 9-10 ani, acum am 20, deci cam 10-11 ani. Dacă o luăm de când am început propriu-zis munca aceasta, în aproximativ doi ani. La început am fost voluntar la câteva competiții organizate în țară, ca mai apoi să primesc oferta pe care nu am putut-o refuza.”

Așadar, e nevoie de pasiune în tot ceea ce facem. „Cred că este un mare plus că eu nu văd locul ăsta de muncă ca pe o slujbă de rutină, în care te duci, îți faci treaba, ajungi acasă și a doua zi, o iei de la început. Cred că fără pasiune, nu are cum să reziste la un astfel de loc de muncă.”
O altă întrebare care îi fascinează pe majoritatea oamenilor din zilele noastre: Oare cât câștigă un gamer? Sebi ne dă un răspuns vag: „Toate salariile din firmă sunt confidențiale… Pot doar să îți spun că salariile pornesc de la 1700 lei”.

serano03

REPORTER: Ai putea să ne spui părerea ta despre jobul tău si cum ar putea urmașii tăi să ajungă în locul tău?
SEBASTIAN: Urmașii mei, dragi nepoți, bunicul n-a avut o viață ușoară… Lăsând gluma, este jobul perfect, fără niciun fel de îndoială. Cei care vor să ajungă aici trebuie să fie serioși și să nu se lase intimidați sau… manipulați – cred ca e prea mult spus – de cei din jur, care nu îi susțin.

REPORTER: Cum decurge o zi din viața ta la un eveniment?
SEBASTIAN: Pot să îți explic exact cum a decurs evenimentul The Boston Major pentru mine. În general, mă trezesc în jurul orei 7, la ora 7:30 este micul dejun, după care, ne îndreptăm cu toții către locația evenimentului. Ajunși acolo, reparăm ce s-a stricat în ziua trecută și nu am avut timp, asta în general trebuie să dureze maxim o ora, pentru că la ora 10 e o nouă zi din eveniment, în funcție de rolul pe care îl am la evenimentul respectiv (aici am fost battleview observer) – mai précis, când era o bătălie mai mare, care nu putea fi încadrată pe ecran, intram eu in rol și trebuia să o încadrez pentru a fi analizată în timpul meciului sau după meci.

O zi de eveniment are 90% din timp peste 12 ore de trasmisiune continuă, unde pauzele sunt de maxim 5-10 minute. La sfârșitul zilei are loc o ședință cu toată echipa, unde stabilim ce a fost bine si ce nu, în ziua respectivă. După aceea, ne îndreptăm toți către hotel și ne punem să dormim, pentru că a doua zi trebuie să fim mai atenți și să ne iasă transmisiunea mai bine decât în ziua precedentă.

Sebi încheie cu un sfat pentru toți, nu numai celor care vor să își creeze o carieră stabilă în gaming: „Credeți în voi și trageți mereu pentru puțin mai mult decât aveți acum!”

au consemnat JUDIT KECSKES şi ANDREI FULIAȘ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: