FLAVIA BOGDAN & EMANUELA BOGDAN: „Exerciţii de zbor”. Plus VIDEO

În interviul care urmează vă lăsăm să cunoaşteţi mai bine un tânăr poet, pe nume Cristian Dume. Acesta este anul II la secţia de Management din cadrul Universităţii Emanuel din Oradea şi are 20 de ani.

dume01

Cristian Dume

REPORTERI: Când ţi-ai descoperit dragostea pentru a scrie poezii?

CRISTIAN DUME: Scriu poezii de la vârsta de 15 ani, dar recit poezii de la o vârstă mult mai fragedă.

 

REPORTERI: Te-ai simţit vreodata jenat pentru că eşti băiat şi totuşi ai această pasiune?

CRISTIAN DUME: Nu m-am simţit neapărat jenat fiindcă am această pasiune, dar m-am simţit adesea judecat. Oamenii credeau că toate stările pe care le scriu le şi trăiesc cu intensitate în acel moment. Poetul, în general, are capacitatea de a se transpune în stările pe care le vede sau poate să şi le imagineze. Cred că sentimentul primordial al unui nou scriitor este vulnerabilitatea.

 

REPORTERI: Care sunt subiectele care te inspiră?

CRISTIAN DUME: Cel mai mult îmi place să scriu despre dragoste. Parcă găsesc în acest sentiment o infinitate de subiecte şi de abordări. Sunt copleşit de libertatea pe care o regăsesc în descrierea diferitelor feţe cu care se întruchipează iubirea.

REPORTERI: De ce scrii poezii? Ai un motiv anume?

CRISTIAN DUME: În primul rând, scriu poezii pentru mine. Găsesc mereu o eliberare a eului prin această practică. Poezia mă linişteşte. De cele mai multe ori poezia mea îmi vorbeşte foarte autoritar mie! Parcă e un justiţiar pe care îl creez ca să mă judece. Dar de multe ori mi s-a confirmat că poezia mea a încurajat multe inimi, fapt care mă face să scriu cu mai mare deschidere şi bucurie. Poezia nu ar fi la fel de frumoasă dacă nu ar fi şi utilă.

 

REPORTERI: Ai fost încurajat de cei din jurul tău să scrii poezii?

CRISTIAN DUME: În proporţie de 99%, am fost încurajat de cei din jurul meu. Acest cadru optim care mi s-a creat a fost cu adevărat o mare bucurie pentru mine, pentru că astfel am primit un curaj care m-a făcut să înţeleg farmecul vulnerabilităţii. Cel mai mult m-a încurajat familia mea şi prietenii cu care dezbăteam diferite idei poetice, dar au fost şi persoane din mediul online care m-au susţinut puternic.

 

REPORTERI: Ţi-ai publicat poeziile scrise?

CRISTIAN DUME: În urmă cu aproximativ nouă luni am publicat primul meu volum de poezii, Exerciţii de zbor. A fost o mare bucurie pentru mine acest eveniment, deoarece m-a făcut să înţeleg că mulţi oameni sunt alături de mine.

 

REPORTERI: Cine te-a determinat să scrii acest volum de poezii?

CRISTIAN DUME: Nu a fost neaparat ideea mea publicarea acestui volum. Îmi doream acest lucru, doar că în acelaşi timp eram rezervat. Într-o zi, editura Scriptum mi-a făcut această propunere care m-a entuziasmat. Tot staff-ul acestei edituri a dat dovadă de o colaborare foarte eficientă şi frumoasă.

 

REPORTERI: Ai putea descrie în câteva cuvinte mesajul cărţii tale, Exerciţii de zbor?

CRISTIAN DUME: Acest titlu nu a fost nepărat ideea mea, ci a unui prieten, dar apoi am înţeles că e cel mai potrivit şi bun. Fiecare dintre noi, prin acţiunile pe care le facem, vrem să ajungem să zburăm. Poeziile mele sunt nişte exerciţii zilnice care mă provoacă să mă antrenez spre zborul care se va finaliza în veşnicie. Fără exerciţii nu putem ajunge la capacitatea de a zbura şi a ne contopi cu eternitatea.

 

REPORTERI: Care este mesajul tău pentru cititorii poeziilor scrise de tine şi pentru iubitorii scrierii de poezii?

CRISTIAN DUME: Ceea ce îmi doresc eu foarte mult e ca persoanele care mă citesc să prindă drag de poezie. Nu cred că există o scriere mai profundă şi mai amplă decât poezia. Cineva  spunea că Dumnezeu, ca să poată exprima mai concret dragostea, a creat poezia. Vreau ca fiecare să ofere un timp special poeziei. Vor ajunge la concluzia că sensibilitatea lor va creşte şi deschiderea spre iubire va fi explozivă. Poezia este cel mai necesar „defect” pe care un om şi-l poate însuşi.

au consemnat FLAVIA BOGDAN şi EMANUELA BOGDAN

emanuela-bogdan-flavia-bogdan

EMANUELA BOGDAN şi FLAVIA BOGDAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: