Şcoala viitorului s-a deschis în Finlanda

Psihologii susţin că schimbarea modului de abordare a educatiei ar ajuta mulţi copii să iubească şcoala. Cu toţii am auzit preşcolari spunând ca abia aşteaptă să stea în banca lor de la şcoală şi să meargă la următoarea oră cu ghiozdanul în spate. Dar după chiar primele zile de şcoala, mulţi copii simt o uriaşă senzaţie de dezamăgire legat de ceea ce văd la şcoală.

La scoala Saunalahti din orasul Espoo, Finlanda, copiii au gasit o modalitate brilianta de a trece peste aceasta problema, începand chiar cu cladirea in sine – daca te uiti la ea, nu ai crede ca este o scoala. De fapt, seamană mai mult cu un muzeu de arta moderna, spatioasă si foarte luminată.

Intr-o suprafata de 10.500 mp exista o gradinita, o scoala primara, o scoala gimnaziala, un club de tineri, o cantina, o librarie, o sala de sport si multe altele.

Orele de curs au loc intr-o atmosfera relaxanta: copiii pot sa stea oriunde vor si in ce pozitie vor, iar discutiile intre acestia in timpul orei sunt chiar incurajate.

Elevilor le este permis sa se miste prin sala de clasa cu scaune cu tot. Daca doresc, pot sa se aseze pe o canapé, cu un laptop plasat pe un taburet in fata lor. Laptop-urile sunt de fapt noul substitut al tablei de la clasa.

Cantina este locul in care elevii si profesorii se intalnesc ca parte a procesului de invatare. Acolo este amenajata si o scena; asadar, cantina are si un alt rol: un loc pentru intalniri, spectacole si celebrari.

Seara, scoala se transforma intr-un centru de sport deschis oricarui cetatean din oras. Astfel, sala de sport si atelierul sunt folosite la maxim.

Read the rest in Paperless

ŞERBAN IONAŞU

serban-ionasu

ŞERBAN IONAŞU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: